Ambitiøs plan skal sikre klimamål i tide: - Vi har lang vej igen

Hvis klimamål skal nås inden for tidsrammen til 2030, så skal der flere løsninger til, lyder det fra Herning-borgmester.

2:26
Herning vil være helt grønne: Kommunen sætter skub i planer for blandt andet vindmøller
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun på landsplan, man arbejder for at skabe et grønnere Danmark. Også i kommunerne her i landet lægger man planer, der involverer at etablere blandt andet solceller og vindmøller. Senest har Herning Kommune for alvor sat gang i arbejdet for at blive selvforsynende.

Nye møller kan nemlig være en af vejene til kun at være afhængig af vedvarende energikilder.

- Den er ambitiøs, men jeg mener også, den er realistisk. Vi kan se, der sker meget teknologisk udvikling. Vores solceller og vindmøller bliver meget mere effektive, siger Herning-borgmester Dorte West (V). 

Det svinger meget her i landsdelen, hvor meget grøn el der produceres i kommunerne kontra det samlede strømforbrug; Herning ligger over gennemsnittet med godt og vel 50 procent.

- Vi har lang vej igen, også for at nå målene for Herning, og det betyder jo, at hvis vi skal nå i mål til 2030, skal vi se på flere løsninger. Det kan være både vindmøller, solceller, biogas og biomasse, siger Dorte West.

Efter planen vil Herning Kommune være helt selvforsynende til 2050. Senest i 2030 skal el-og varmeforsyningen være selvforsynende med lokalproduceret klimaneutral energi. Men når behovet for blandt andet vindmøller bliver større, kan det give utilfredse naboer.

- Det er ikke sådan nogle små hyggemøller, som det var i 1980’erne, siger Karsten Drøjdal, der er næstformand i Landsforeningen Naboer til kæmpevindmøller.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se flere konflikter. Vi kan se, at tendensen med hensyn til konflikter har været klart stigende, i takt med man opstiller flere vindmøller på land, siger han.

Karsten Drøjdal er næstformand i Landsforeningen Naboer til kæmpevindmøller.
Karsten Drøjdal er næstformand i Landsforeningen Naboer til kæmpevindmøller.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

I Herning vil man da også gerne undgå højspændte konflikter, hvis tanken om flere møller skal have medvind.

- Der skal være gode nogle løsninger, alle kan leve med i det område, for det er klart, det kan være svært. Alle vil gerne de grønne løsninger, men det er altid svært, når man skal have placeret de anlæg, siger Dorte West.

Nu siger du en løsning, alle skal kunne leve med: Kan man det?

- Det afhænger jo af, hvor stor en radius, man går ud i, men der skal i hvert fald være lokalt ejerskab, siger Herning-borgmesteren.

Møllenabo-foreningen tror dog ikke meget på, kommuner generelt kan gøre alverden for at undgå konflikter. Lovgivningen er problemet, mener de.

- Vindmøllebekendtgørelsen burde være at beskytte mennesker i forhold til de industrianlæg, vindmøller er, men vindmøllebekendtgørelsen indeholder ikke beskyttelse. Ikke et eneste sted, og derfor er kampen der, siger Karsten Drøjdal.

Og uanset at man politisk gerne vil undgå konflikter og gerne går dialogens vej, er målet for den grønne omstilling klart:

- Jeg håber selvfølgelig, vi når i mål. Vi skal også være med til at tage ansvar i Herning, lige så vel som vi kan se, man gør i alle andre af landets kommuner.