84-årig syer stofstykker sammen til tæpper - nu udstiller han i Ørnhøj

For tiden kan man se sammensyede tæpper i Ørnhøj. Ophavsmanden er et bysbarn, der i mere end 30 år har være kreativ med tråd og nål.

Patchwork. På dansk kunne vi kalde det lappearbejde.

En disciplin, hvor man bruger sine hænder. Til at sy stofstykker sammen, så man i sidste ende sidder med et mønstret tæppe.

Det er den korte forklaring.

En længere udlægning af håndarbejdet kan Karl Gyvelhøj fra Ørnhøj give. 

Er det svært?

- Nej, der er ikke noget, man kan, der er svært, siger han til TV MIDTVEST.

I mere end 30 år har han lavet patchwork. Netop nu udstiller han sit arbejde på Trehøje Museum.

Campingvognen og kattelorten

Noget af det, der fylder på udstillingen, er juletræstæpper. 84-årige Karl Gyvelhøj kan ikke sige nøjagtigt, hvor lang tid det tager at sy sådan et, men det tager noget tid.

- Jeg har syet mange juletræstæpper. Jeg boede på et tidspunkt i en campingvogn i Æblehaven, og dér kom folk valfartende og skulle have juletræstæpper.

Juletræstæpperne har Karl Gyvelhøj produceret mange af over årene. Faktisk har de fleste familiemedlemmer deres eget juletræstæppe, som han har lavet. Altid bestående af de samme tre farver: Rød, grøn og guld.
Juletræstæpperne har Karl Gyvelhøj produceret mange af over årene. Faktisk har de fleste familiemedlemmer deres eget juletræstæppe, som han har lavet. Altid bestående af de samme tre farver: Rød, grøn og guld.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

- Der kom en kvinde og fik et juletræstæppe billigt. Året efter kom hun igen og ville have et nyt, fordi hun havde smidt det andet ud, efter at katten havde skidt på det. Men det fik hun altså ikke. For mine ting skal have det godt, ellers skal folk ikke have dem, fortsætter han.

Lappearbejdet har altid fyldt for Karl Gyvelhøj. Det kom med opvæksten.

- Hvis vi ikke kunne få tiden til at gå, kom min mor med en strømpe, der skulle stoppes.

Hvad er patchwork?

Stor interesse

Med hjælp fra blandt andre konen, Bente Gyvelhøj, er udstillingen blevet til i Ørnhøj.

- Der har været corona, og vi var nødt til at gøre noget helt specielt for at få folk til at komme på museet.

- Vi blev enige om, at det var en god idé med patchwork. For det er oppe i tiden at sy patchwork. Så interessen er stor, forklarer hun.

Udstillingen kan ses i Ørnhøj i to måneder.