Steen har 400 pop-up bøger i sit bibliotek: - Det er små mesterværker

Siden begyndelsen af 1990'erne har Steen Sønderborg samlet på pop-up bøger, og i hans samling er der nu bøger fra hele verden, der kan foldes ud.

- De kan gøre historierne levende, og de illustrerer, hvad der står i bogen. Jeg samler på pop-up bøger, fordi jeg synes, det er små mesterværker.

Sådan forklarer Steen Sønderborg sin passion for pop-up bøger, der kan foldes ud, så bøgerne bliver tredimensionelle.

Den 75-årige samler fra Gjellerup ved Herning har 400 forskellige pop-up bøger. Bøgerne har han købt på forretningsrejser rundt om i verden.  

- De er sjove at se på for både børn og voksne. Nogle af bøgerne er virkelig kunstværker, og man tror, det er løgn, at det kan laves i en bog, forklarer Steen Sønderborg.

William på tre år besøger Steen Sønderborgs bibliotek sammen med sin mormor.
William på tre år besøger Steen Sønderborgs bibliotek sammen med sin mormor.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Bøger skal bruges, læses og ses

Teknikken med at lave pop-up bøger går helt tilbage til 1200-tallet, hvor bevægelige elementer blev brugt til at forklare eksempelvis astrologi. Pop-up bøgernes storhedstid var fra 1860´erne og frem til 1. Verdenskrig.

På internationale auktioner kan de ældste pop-up bøger opnå priser fra 20.000 kroner og opefter.

Selv har Steen Sønderborg dog ingen ide om, hvor mange penge han har brugt på pop-up bøger i de næsten 30 år, han har samlet.

quoteDet er godt, at der er andre børn, der får glæde af dem. De skal bruges, læses og ses.

Steen Sønderborg.

- Når man er begyndt at samle og ser noget nyt, tænker man; ej den har du ikke set før, den er spændende, sjov og sød. Den skal jeg have med hjem, siger Steen Sønderborg.

Han har til sin samling af pop-up bøger indrettet et lille bibliotek i kælderen i den beboelsesejendom, han bor i i Gjellerup. Bøgerne er nemlig ikke bare en samling og en udstilling. De skal bruges til at glæde børn.

- Mine børn er alt for gamle til dem, og mine børnebørn er også for gamle, så derfor synes jeg, det er godt, at der er andre børn, der får glæde af dem. De skal bruges, læses og ses. Sommetider går der lidt i stykker, men det betyder ingenting, siger bogsamleren.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Kultur.