57-årig dagplejer tiltalt for drab på etårig pige

En 57-årig kvinde, der har siddet varetægtsfængslet i over et år, bliver nu tiltalt for drab på en 1-årig pige, der var i gæstedagpleje hos den 57-årige.

En 57-årig dagplejer skal i retten, efter politiet har tiltalt hende for manddrab på en etårig pige.
En 57-årig dagplejer skal i retten, efter politiet har tiltalt hende for manddrab på en etårig pige.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har netop rejst tiltale mod en 57-årig midtjysk kvinde fra Ilskov. Kvinden er tiltalt for i efteråret 2019 at have dræbt en etårig pige, det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse. 

Ifølge anklageskriftet dræbte kvinden i november 2019 den 15 måneder gamle pige, som kvinden passede i sin dagpleje. 

Den kvindelige dagplejer er tiltalt for at have dræbt barnet ved - i tidsrummet mellem klokken cirka 6.30 og cirka 15.15 28. november 2019 - at have rusket den 15 måneder gamle pige og givet hende flere slag i hovedet, så pigen efterfølgende døde af sine kvæstelser.

Det fremgår af anklageskriftet, at hvis ikke retten dømmer kvinden for manddrab, så mener anklagemyndigheden, at hun bør dømmes for legemsangreb af særligt rå brutal eller farlig karakter med døden til følge under særligt skærpende omstændigheder.

Langstrakt efterforskning

Tiltalen har været ualmindelig længe undervejs. Først halvandet år efter den etåriges død, blev den tidligere dagplejer sigtet i sagen. Politiet har på et tidspunkt haft efterforskningen sat i bero, men genoptog den senere. 

Herning Kommune oplyser onsdag, at den 57-årige blev flyttet til praktik på et kommunalt depot, da kommunen i 2020 fandt ud af, at politiet genoptog efterforskningen, . 

Efter politiet rejste sigtelse i juni 2021, ophørte den tidligere medarbejders ansættelsesforhold ved kommunen, oplyser Herning Kommune.  

- Det er en forfærdelig og ulykkelig sag for alle. Men det er er samtidig en personsag og nu snart også en retssag, og derfor kan vi naturligvis ikke sige mere, siger kommunikationschef ved Herning Kommune, Ole Hansen. 

- Den tiltalte dagplejer har ikke været ansat ved Herning kommune siden sigtelsen blev rejst, siger Ole Hansen.

Han oplyser desuden, at kommunen har været samtlige dagplejeres personalemapper igennem. Herning Kommune har ikke yderligere kommentarer til sagen. 

Døde på hospitalet

Den etårige døde, efter hun var blevet indlagt på Aarhus Universitetshospital. 

Tidligere den samme dag, som hun blev indlagt, havde hun været i gæstedagpleje ved dagplejeren i landsbyen Ilskov nord for Herning, da pigens egen dagplejer havde ferie.

Pigen havde ifølge obduktionen knoglebrud i nakken og flere kraniebrud og døde som følge af dette og blødninger i hjernen.

Sagen forventes at køre som en nævningesag ved retten i Herning med første retsdag den 22. august 2022 klokken 9.00. Der er i alt afsat seks retsdage til sagen, og dommen ventes at falde den 5. september 2022.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden den 18. juni 2021.

3:07
TV MIDTVEST bragte dette indslag om sagen, da dagplejeren blev fængslet i sommeren 2021.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST