3.g-elever stiller borgerforslag om færre eksaminer efter nedlukning: - Vi er ikke klar til eksamen

Igen i år har gymnasieeleverne haft mange undervisningsdage hjemme foran computeren, og derfor har fire 3.g'ere nu stillet et borgerforslag om at skære ned på eksaminerne.

2:21
Mathias Sandbæk Olsen er en af fire 3.g'ere, der står bag et borgerforslag om, at de skal op til færre eksaminer som følge af for meget onlineundervisning.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Mathias Sandbæk Olsen går i 3.g på HTX ved Herningsholm Erhvervsgymnasium og sammen med tre andre har han lavet et borgerforslag om, at de kommende studenter i år skal til færre eksaminer.

Lige som de seneste to år har gymnasieleverne været igennem mange dage med onlineundervisning, og derfor vil initiativgruppen til borgerforslaget have de samme eksamensvilkår som sidste år, hvor antallet af eksaminer blev halveret.

- Vi har ikke fået det der solide fundament, som alle andre årgange har haft. Og det gør, at vi ikke er klar til eksamen og kender de her fagord, som lærerne burger i 3.g, siger Mathias Sandbæk Olsen.

quoteVi vil bare gerne have en retfærdig afslutning, der passer til os.

Mathias Sandbæk Olsen, 3.g, Herningsholm Erhvervsgymnasium

I skrivende stund har 42.161 skrevet under på forslaget, og 3.g’erne på Herningsholm Erhvervsgymnasium håber, at flere vil støtte op. Der er nemlig brug for minimum 50.000 underskrifter inden 7. februar, hvis forslaget skal i politisk behandling.

- Det er vores fremtid, det går udover, så det er da vigtigt, siger Jonas Bak fra HTX.

- Hvis man ikke kan sit pensum på grund af nedlukningen, så er det jo svært at gå op at svare på det, man skal, tilføjer Sara Christensen, der også er elev på HTX.

Ikke bare dovenskab

Som det ser ud lige nu, kan eleverne forvente, at det det bliver muligt at undgå visse eksamensspørgsmål, men det er ikke nok, lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

- Det faglige efterslæb er så stort. Vi kan ikke nå at læse det op på det her ene år, samtidig med at vi lærer det pensum, der også skal være på det her år, siger forkvinde for DGS Midtvest, Freja Borup.

Og det er ikke bare, fordi eleverne er dovne og gerne vil have en lidt lettere vej til studenterhuen, mener forslagsstilleren.

- Det er det overhovedet ikke. Vi vil bare gerne have en retfærdig afslutning, der passer til os, ligesom de andre årgange har fået, siger Mathias Sandbæk Olsen.

Skoleleder bakker op om initiativet

På Herningsholm Erhvervsgymnasium vil ledelsen ikke melde sig hverken for eller imod forslaget, men den bakker op om initiativet.

- Vi kan kun være stolte af, at vores elever har brugt de demokratiske muligheder, der findes for dem, til at få sagt deres mening, siger uddannelsesleder Anne-Marie Kristensen.

TV MIDTVEST har forsøgt at få et interview med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, men hun har ikke ønsket at stille op til interview i dag.