39-årig mand nægter sig skyldig i Gullestrup-drab: - Det var selvforsvar

Den tiltalte mand har tidligere erkendt at have dræbt en 51-årig taxavognmand, men nu nægter han sig skyldig og forlanger frifindelse.

En juli-morgen sidste år blev den 51-årige taxavognmand Peter Schnack fundet dræbt i sit hjem i Gullestrup ved Herning.

Nu er retssagen mod en 39-årig mand med iransk baggrund begyndt, og han er tiltalt for flere forskellige forhold heriblandt manddrab.

Den 39-årige mand erkender, at han var til stede på det tidspunkt, hvor taxavognmanden blev dræbt, og samtidig erkender han, at det var ham, der påførte taxavognmanden de skader, som endte med at koste ham livet. 

Han nægter sig dog skyldig i tiltalen, fordi han mener, at det skete i selvforsvar.

Sagen er i dag begyndt ved retten i Herning, og her er det kommet frem, at den 39-årige mand, før han kom til Danmark, var politisk aktiv i Iran. Det har angiveligt gjort, at han har været udsat for tortur, så i dag lider han af PTSD.

Det betyder, at han indimellem døjer med søvnproblemer og fysiske og psykiske smerter, som han gennem en årrække har selvmedicineret med heroin. Det er her, bekendtskabet med den nu afdøde taxavognmand har rødder, lyder det fra den tiltalte. 

Uenighed om betaling af heroin

Den tiltalte mand har nemlig forklaret i retten, at taxavognmanden solgte heroin til ham, men en dag opstod der uenighed om betalingen for en sending, da han mødte op på taxavognmanden private adresse. 

Taxavognmanden mente nemlig, at han manglede at blive betalt 90.000 kroner, og da den 39-årige mand ikke var enig, ønskede han ikke at betale.

Det resulterede angiveligt i, at taxavognmanden truede den iranske mand med at slå ham ihjel. Taxavognmanden var samtidig, ifølge den tiltalte, i besiddelse af en paintball-pistol, og da den iranske mand troede, det var en rigtig pistol, gik han til modangreb.

Den iranske mand brugte en kniv fra husets køkken til at stikke taxavognmanden i brystet og halsen. 

Manden har tidligere erkendt at skulle have dræbt den 51-årige taxavognmand, men nu mener han, at han handlede i selvforsvar.

Kræver frifindelse  

Anklagemyndigheden ønsker fængselstraf og udvisning til den iranske mand, men forsvareren ønsker derimod frifindelse, da man ifølge Straffelovens paragraf 13 ikke bliver straffet, hvis man handler på en måde, som er nødvendig for at afværge et angreb.

Det er det, der også kaldes nødværge eller retten til at forsvare sig selv.

Det skal Retten i Herning nu skal tage stilling til. Der forventes at falde dom 27. august.

Udover den 39-årige mand er også en 49-årig kvinde tiltalt i sagen. Hun er blandt andet tiltalt for have undladt at hjælpe den 51-årige taxavognmand, selvom han var i livsfare.

Hun afgiver sin forklaring fredag, og derfor er det fortsat uklart, hvad hendes rolle har været i sagen.