32 nationaliteter: Alle kommer med til julegudstjeneste

Selvom Brændgårdskolen i Herning har 340 elever med 32 forskellige nationaliteter, så er juletraditionerne ikke til debat. Der er nemlig kun én skolekultur.

Mathias Brask Andersen (tv.) og Ali Fadel Esa (th.) er begge glade for juletraditionerne, som de har haft siden 0. klasse.
Mathias Brask Andersen (tv.) og Ali Fadel Esa (th.) er begge glade for juletraditionerne, som de har haft siden 0. klasse.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Der er mange forskellige baggrunde på Brændgårdskolen i Herning. Faktisk er over halvdelen af skolens 340 elever tosprogede, og de har intet mindre end 32 nationaliteter. Det betyder dog ikke, at juletraditionerne er til debat – der er nemlig kun én skolekultur.  

Anderledes ser det ud i Nordsjælland, hvor Gribskolen i Græsted har valgt at sløjfe juleafslutningen af hensyn til andre trosretninger end den protestantiske.  

Det har blandt andet fået landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen, til tasterne på Facebook.

- Det er en ommer!, skriver han, og han bakkes op af undervisningsminister Merete Riisager.

- Det er helt skævt. Man skal ikke aflyse sine traditioner i en misforstået hensyntagen til nogle elever, siger hun til TV 2 News.

I Herning er de mange nationaliteter og kulturer derimod ikke er nogen hindring for en klassisk juleafslutning med gudstjeneste.

- Det er vi også rigtig stolte af, at man kan have 32 nationaliteter samlet i kirken, det giver bare noget rigtig godt liv og en rigtig god stemning, så vi plejer at sige, at selvom vi er 32 nationaliteter - og det kan vi godt få til at fungere - så har vi en skolekultur. Sådan, at vi har en retning på tingene, siger Dorte Østergaard Lorentzen, der er skoleleder på Brændgårdskolen i Herning.

Elever kan blive fritaget fra gudstjenesten. Men det gør meget få, fortæller skolelederen. Det samme gælder eksempelvis fritagelse for kristendomsundervisning.

Et julestykke med kant

- Jeg skal være julemand på strøget!

- Nej, nej, nej. Du er sort, julemanden er bleg. Det hænger ikke sammen.

Sådan lyder nogle af replikkerne i en af Brændgårdskolens faste juletraditioner – et julestykke. Det er sjette klasses elever, som lægger sidste hånd på stykket, og det foregår med masser af humor, kant og respekt frem for alt.

0:22
6. klasse fra Brændgårdskolen øver sig på julestykket

- Vi har talt meget om, at der hvor grænsen går, er når man kommer til at støde hinanden på religion, men de unge mennesker synes jo ikke, at det er det, de kommer til at støde hinanden med. Men det er fordi, de kender hinanden, og så kan man også lave sjov med hinanden, siger Dorte Østergaard Lorentzen.

Hos eleverne hjælper traditionerne på den indbyrdes respekt og forståelsen for hinandens kultur.

- Hvis jeg synes, at jul det er bare noget, man holder én gang om året som er ligegyldigt, så kan det også være, at de synes det, når vi holder Eid. Man skal have respekt for andres religioner. Og vi kan godt lide den her tradition på Brændgårdskolen, siger Ali Fadel Esa fra 6.B på Brændgårdskolen. 

2:15