Arent er danmarksmester i oldtidskundskab: - Jeg er lidt af en nørd

3.g’eren Arent Vihøj-Kvist fra Herning kan bryste sig af at være Danmarksmester i oldtidskundskab og landets næstbedste i latin. Og noget tyder på, at flere unge som ham er blevet interesserede i de klassiske fag.

Arent Vihøj-Kvist fra Herning har i år skrevet landets bedste essay om oldtidskundskab og det næstbedste essay om latin.
Arent Vihøj-Kvist fra Herning har i år skrevet landets bedste essay om oldtidskundskab og det næstbedste essay om latin.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Han er lidt af en nørd, når det kommer til oldtidskundskab og latin, hvis han selv skal sige det.

Og så er han lige blevet kåret til Danmarks bedste.

- Når jeg snakker med folk på min egen alder, så virker jeg måske lidt som en nørd, men det er jeg også, siger Arent Vihøj-Kvist fra Herning.

Men han kan sagtens se det spændende i det gamle Grækenland, det romerske kejserrige og filosofiske tekster, der er flere 1000 år gamle.

- Drama og teater, som vi kender det, er opfundet i Athen. Og tanken med, at vi kan få vores sag behandlet ved en domstol, er romersk. Altså demokrati er et græsk ord, fortæller Arent Vihøj-Kvist.

Han går i 3.g på Herning Gymnasium, og det var netop på gymnasiet, at hans interesse for de gamle fag opstod.

- Drama, som vi kender det, blev opfundet i Athen for 3000 år siden, fortæller den nye Danmarksmester i oldtidskundskab.

Ja, han har altså ingen problemer med at se nutiden i oldtiden.

Derfor deltog han i Klassikerforeningen essay-konkurrence, og kan nu bryste sig af at have skrevet landets bedste essay om oldtidskundskab og det næstbedste essay om latin.

2:28
19-årig 3.G'er fra Herning prisbelønnet for essays om oldtidskundskab og latin.

Lokal lektor: De unge kan godt se relevansen

Det er i gymnasiet, at de fleste unge første gang støder på oldtidskundskab og latin - og det er med en vis skepsis.

- Der er mange, der kommer til sådan et fag som oldtidskundskab og siger: Det er godt nok kedeligt, og hvad skal vi med det? Men når de kommer ind og læser nogle af de filosofiske tekster, kan de godt se, at det er meget interessant, fortæller Thomas Hemming Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Klassikerforeningen.

Han er også lektor i blandt andet oldtidskundskab og latin på Viborg Katedralskole, så han møder de unge gymnasieelever til dagligt.

Og han ser, at de unge er ved at få øjnene op for, at de klassiske fag er relevante og giver noget så gammeldags som dannelse.

- De klassiske fag er begyndt at have noget fremgang i gymnasieskolen i dag. Latin på c-niveau er blevet enormt stort, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, siger Thomas Hemming Larsen.

Arent Vihøj-Kvist pønser på at studere fagene græsk, latin og dramaturgi, når han har fået en studenterhue på hovedet.