10-årige Silje på skattejagt med metaldetektor - finder 399 år gammelt fund med morfar

Midtjyllands Museum indbød onsdag til detektordag ved Herning for give børn og deres familier mulighed for at være amatør-arkæologer for en dag.

Silje Overgaard Juhl fra Snejbjerg fandt onsdag en næsten 400 år gammel mønt på en mark i Ørre. Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Bevæbnet med metaldetektorer og tålmodighed var børn og voksne onsdag på skattejagt i Ørre ved Herning. Det var Midtjyllands Museum, der havde inviteret til arrangementet, hvor der var mulighed for at finde skatte fra både fortid og nutid.

Læs også Ny unge begejstrer i zoo: Nyfødt og helt stribet

- Nogle gange kan det måske være lidt kedeligt at komme ind på museet, og vi oplever faktisk, at det er børnene, der vælger det her til, fordi det er udenfor. Det er måske lidt mere sjovt, siger Constanze Rassmann, der er museumsinspektør ved Midtjyllands Museum.

En af dagens skattejægere var 10-årige Silje Overgaard Juhl fra Snejbjerg, der sammen med sin morfar Søren Overgaard fandt en mønt fra 1621 med Christian IV’s initialer skrevet på.

- Den er rimelig sej, synes jeg, fordi den er så gammel, siger Silje Overgaard Juhl.  

Selvom mønten er næsten 400 år gammel, så er den ikke gammel nok til at være danefæ. Det betyder dog ikke, at den er ligegyldig for vores forståelse af historien.

- Hvert fund er jo en lille brik i det puslespil, som forhistorien er, så de supplerer det, vi ved i forvejen, og fortæller os lidt om det, vi ikke kender til endnu, siger museumsinspektør Constanze Rassmann.

Læs også Bordtennislandshold samlet for første gang i et halvt år

Det var dog ikke alle fund, der var lige så gode som Christian IV-mønten, men det betød ikke så meget for oplevelsen af at være på skattejagt.

- Når den bipper, så ved man ikke, om det er noget godt eller noget skidt, men man ved, der er et eller andet dernede. Det er lidt en lykkepose, siger morfar Søren Overgaard.

- Det er bare sjovt at finde ting, tilføjer Silje Overgaard Juhl.

Omkring 15 børn og deres familier deltog i detektordagen.

Fakta om danefæ

  • Hvert år finder amatør-arkæologer danefæ gemt i den danske muld.
  • Danefæ er fund, der har en særlig værdi for vores fælles kulturarv.
  • Hvis man finder danefæ, kan man få udbetalt en danefædusør.
  • I 2018 udbetalte Nationalmuseet 7,7 millioner kroner i dusør. Det er det hidtil højeste beløb udbetalt på et år.

Kilde: Nationalmuseet

Læs mere om, hvad der kan være danefæ her.