Sofie gør fremskridt i 'Haven ved Havet' – afgrøderne pibler frem

I Haven ved Havet følger vi Sofie Kyeds eksperiment med at blive selvforsynende med grøntsager på ét år, selvom forholdene langt fra er optimale.

Sofie Kyed har knoklet i haven i Klitmøller for at få bedene klar.
Sofie Kyed har knoklet i haven i Klitmøller for at få bedene klar.
Foto: Henrik Drivsholm

Der er sket store forandringer på den flotte naturgrund i Klitmøller, hvor Sofie Kyed er i fuld gang med at prøve sine grønne fingre af.

Sofie Kyed er journalist på TV MIDTVEST, og så har hun startet et eksperiment, hvor hun skal se, om hun kan blive selvforsynende med grøntsager på ét år – selvom hendes have ligger 900 meter fra Vesterhavet.

- Jeg synes, der er noget virkelig fedt og livsbekræftende ved at så noget, og se det komme op igen. Og så kan man endda spise det, forklarer Sofie Kyed.

Store maskiner og knofedt

Første skridt i rejsen mod en have, der bugner med hjemmedyrkede grøntsager, var at få omdannet det hede-lignende landskab i et hjørne af haven til bede.

Det krævede en minigraver, der skrabede det øverste jordlag væk og fældede træer. Herefter har Sofie kørt trillebørlæs efter trillebørlæs af jord væk, så der til sidst er et lille system med ni adskilte bede.

Sådan ser de færdige bede ud fra luften.
Sådan ser de færdige bede ud fra luften.
Foto: Richard Gaarn Svendsen

- Det var et stort arbejde at få gravet ud. Jeg må også erkende, at jeg ikke har så stor erfaring med at køre med trillebør. Første gang fik jeg læsset trillebøren alt for meget, så den væltede, fortæller Sofie Kyed.

Men Sofie vandt kampen mod heden. Og nu er der ni rektangulære bede, der er adskilt af gange, hvor man kan bevæge sig rundt.

- Jeg er meget tilfreds. Jeg synes, de er blevet rigtig fine og dekorative, fortæller hun.

Hjælpende hånd fra en rutineret landmand

Sofie Kyed er nybegynder, når det kommer til de grønne fingre. Derfor har hun alliereret sig med Carsten Sørensen, der er økologisk landmand i Villerslev.

Han ser Sofie over skulderen og giver hende råd og vejledning, så projektet ikke ender med at være dødfødt fra start.

Carsten Sørensen hjalp Sofie Kyed med at få sået afgrøderne korrekt.
Carsten Sørensen hjalp Sofie Kyed med at få sået afgrøderne korrekt.
Foto: Henrik Drivsholm

Han er mindre imponeret over de ellers så dekorative bede.

- Der er for meget spildplads, hvis du spørger mig. Men de er blevet rigtig fine. Er det den måde, man gerne vil have det på, så er det rigtig godt, siger Carsten Sørensen.

- Jeg tror, det er store ord fra en thybo, supplerer Sofie Kyed.

Afgrøderne roterer

I bedene har Sofie Kyed blandt andet sået gulerødder, løg, kartofler, rødbeder og pastinakker.

Og der er tænkt grundigt over, hvilke bede de enkelte afgrøder er blevet placeret i.

- Jeg har læst en masse om det, og jeg har lært, at grønsagerne helst ikke skal stå de samme steder to år i træk. Det er vist ikke så godt. Kål kan få noget, der hedder kålbrok, hvis man ikke roterer det rundt, siger Sofie Kyed.

Sofie Kyeds have ligger kun 900 meter fra Vesterhavet og minder mest om en hede. Jorden er forholdsvist sandet, men Carsten Sørensen tror på, at det kan lykkedes at få mange grøntsager til at gro med det forarbejde, Sofie Kyed har gjort.
Sofie Kyeds have ligger kun 900 meter fra Vesterhavet og minder mest om en hede. Jorden er forholdsvist sandet, men Carsten Sørensen tror på, at det kan lykkedes at få mange grøntsager til at gro med det forarbejde, Sofie Kyed har gjort.
Foto: Richard Gaarn Svendsen

Sædskifte er vigtigt, hvis man vil have succes med at få grøntsager til at gro, forklarer Carsten Sørensen.

- Alle afgrøder vil gerne have et sædskifte. Sofie har lavet et system, hvor der går fire år, inden kålene skal i den samme jord igen. Det er rigtig godt, for render du først ind i kålbrok, så bliver det ingenting til, siger Carsten Sørensen.

Indtil videre går alt efter planen med 'Haven ved Havet'. Udover de første frø, der er blevet plantet i jorden, har Sofie Kyed også gang i en at forspire forskellige planter i sin stue og i drivhuset.

- Salatplanterne er faktisk klar til at komme i jorden, fortæller Sofie Kyed, der fortsat er optimistisk.

- Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, men jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis jeg kan lykkes med at producere de grøntsager, jeg skal leve af. Det ypperste ville jo være, hvis jeg kan få så mange forskellige grøntsager til at gro, at jeg kan forsyne mig selv med mad direkte fra haven, siger Sofie Kyed.

Følg med på Youtube

Du kan følge Sofie Kyeds fremskridt i haven på TV MIDTVEST, når vi sender et program i måneden. Og på vores YouTube-kanal, Haven ved Havet, hvor Sofie Kyed hver uge vil lægge videoer op fra hendes arbejde i haven. 

Du kan også finde alle indslag på vores Play-app