Fem gode råd fra ’Haven ved Havet’: Få styr på dit sædskifte

Guide: Sofie Kyeds rejse mod en have, der gør hende selvforsynende med grøntsager, har blandt andet gjort hende klogere på sædskifte.

I serien 'Haven ved Havet' får Sofie Kyed hjælp af den økologiske landmand Carsten Sørensen til at lykkedes med at få grøntsagerne til at gro. Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Sofie Kyed, der er journalist hos TV MIDTVEST, drømmer om at blive selvforsynende med grøntsager.

Læs også Sofie gør fremskridt i 'Haven ved Havet' – afgrøderne pibler frem

Derfor har hun kastet sig ud i at etablere en køkkenhave på sin sommerhusgrund i Klitmøller – kun 900 meter fra Vesterhavet – selvom hun ikke har den store haveerfaring.

Så hun har måtte læse op på mange ting, blandt andet krævede det stor research at forstå det såkaldte sædskifte, der kan vise sig at blive meget vigtig for projektet på sigt. 

Sædskifte går kort fortalt ud på at sikre, at den samme type grøntsag ikke står i den samme jord år efter år. Det vil skabe det, som man kalder jordtræthed, og man vil i mange tilfælde se, at der kommer mere sygdom og flere skadedyr i afgrøderne.

I denne guide får du fem gode råd til, hvordan du sikrer, at dine planter får de bedste vilkår med sædskifte.

1. Du skal have en plan

Sædskifte kan være kompliceret og forvirrende, hvis det ikke er noget, man er vant til at arbejde med. Derfor er det vigtigt, at man har en plan for køkkenhaven, der skitserer, hvor man vil have de enkelte afgrøder til at gro.

 

Planen skal ikke kun gælde for det aktuelle år – men også de kommende år, så man har tænkt over, hvilke afgrøder der skal bytte plads.

 

Så kan man gemme planen - enten udskrevet eller elektronisk - år efter år. Det gør, at man kan huske, hvor tingene stod de enkelte år. 

2. Få styr på plantefamilierne

Når man skal planlægge sit sædskifte, skal man ikke kun tage højde for, at de enkelte plantearter bytter plads. Man skal også sørge for, at planter fra de samme familier, ikke bliver dyrket på samme plads for hyppigt efter hinanden.

 

Nogle af plantefamilierne i køkkenhaven er for eksempel:

  • Ærteblomstfamilien: Ært, hestebønne, havebønne, sojabønne, jordnød, kløver, vikke, sneglebælg.
  • Korsblomstfamilien: Hovedkål, kinakål, rosenkål, blomkål, broccoli, grønkål, kålrabi, kålroe, majroe, knudekål, radise, strandkål, karse, raps, rybs, sennep, rucola.
  • Natskyggefamilien: Kartoffel, tomat, chili, aubergine, tomatillo.
  • Skærmplantefamilien: Gulerod, pastinak, bladselleri, knoldselleri, persillerod, fennikel, persille, kørvel, dild, koriander.
  • Løgfamilien: Kepaløg, skalotteløg, hvidløg, porre, forårsløg, japanporre, purløg.
  • Græskarfamilien: Agurk, græskar, squash, melon.
  • Kurvblomstfamilien: Hovedsalat, pluksalat, bindsalat, julesalat, endivie, cikorie, havrerod, skorzoner, mælkebøtte, artiskok, jordskok, kardon, morgenfrue, tagetes, cosmos, solsikke, georgine.

3. Kartofler og kål kræver lang pause

Et sædskifte kan variere i år. Men det er vigtigt, at der går mindst fire år mellem, at der vokser kartofler og kål i det samme bed. Det gør endda absolut ikke noget, hvis der går fem eller seks år.

4. Her er sygdommene, du skal undgå

Der er en masse besværlige sygdomme, der kan ramme din køkkenhave. I Haven ved Havet er der meget sandet jord, og det er faktisk mere følsomt over for disse sygdomme, så der er grund til at være omhyggelig med sædskiftet.

 

Én af de sygdomme, man mange gange hører om, er kålbrok, der gør det umuligt at dyrke kål. Har man først fået sygdommen i sine afgrøder, skal haven holdes fri for alle korsblomstrende planter i mindst seks år.

 

Af andre sygdomme kan nævnes ærterodråd, der kan ramme ærter, og hvidråd, der kan ramme løg. Får man disse sygdomme i haven, kræver det en dyrkningspause på mindst 10-15 år.  

5. Forslag til 4-års sædskifte

1. år. Bælgplanter samt eventuelt majs, squash og lignende. 

2. år. Kål og andre korsblomstrende planter.

3. år. Løg, porrer og salat med videre. 

4. år. Kartofler og rodfrugter.

Kilde: Carsten Sørensen og Havenyt.dk. 

Følg med på Youtube

Du kan følge Sofie Kyeds fremskridt i haven på TV MIDTVEST, når vi sender et program i måneden. Og på vores YouTube-kanal, Haven ved Havet, hvor Sofie Kyed hver uge vil lægge videoer op fra hendes arbejde i haven. 

Du kan også finde alle indslag på vores Play-app

Tredje afsnit i serien 'Haven ved Havet'.