Gymnastikholdet der vinder, og vinder og ........

Guldminen Gjellerup Sdr.

Set fra sidelinjen af så er det jo helt sindssygt, det de har lavet og megaflot!

Konkurrenten

Lidt uden for Herning i forstaden Gjellerup finder vi en flok herrer, der ikke bare er Danmarks men Europas, ja måske verdens bedste til deres sport - TeamGym.

Gjellerup Sdr.-gymnasterne har de seneste år vundet alt, hvad der er værd at vinde inden for den populære gymnastikgenre.

Mikkel Schertz i luften under træning. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

7 DM-titler, de seneste 6 i træk, plus to nordiske mesterskaber senest i 2017 er det blevet til.

- Det har måske givet en lidt speciel fornemmelse af at gå i Gjellerup Sdr., fordi man tænker, det er sådan lidt en guldmine fortæller gymnast Mikkel Schertz og fortsætter:

28:30

Se første del af dokumentaren: Guldminen Gjellerup Sdr.  Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video

- Det ved jeg ikke, om man må kalde det, men det er i hvert fald gået rigtigt, rigtigt godt, og det har som gymnast været helt specielt at være med til at opleve, siger Mikkel Shcertz, der har været med på holdet mange år.

En stor del af gymnasterne på holdet har også været med til at vinde EM flere gange på landsholdet.

Sound on/off

Her sætter Gjellerup Sdr. ny international standard i banespring ved DM i juni 2018.

Offensivt budskab

I 2006 gik Gjellerup Sdr. som nystartet hold ud med budskabet, at om fem år ville de være danmarksmestre.

De har sat nogle standarder, som alle andre ligesom har kigget efter.

Henrik Jakobsen, træner, Svendborg Gymnastikforening

Ingen troede på dem dengang. Men den etablerede gymnastikverden skulle blive klogere, meget klogere.

- Det viste sig faktisk at lykkes for os, fortæller træner Anders Nielsen.

Anders Nielsen, træner, Gjellerup Sdr. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Første danmarksmesterskab kom i hus i 2011 og bortset fra 2012, så har holdet hvert år lige siden stået øverst på sejrsskamlen.

Hvad er TeamGym?

TeamGym er en tre-benet konkurrence hvor man:
  • Laver en rytmisk serie til fri musik
  • Springer på bane. Her sætter gymnasterne en række spring sammen til én samlet springserie
  • Springer i trampet, som er en lille skrå trampolin. Her laver de dygtigste triplesalto med flere skruer.
     
Alle konkurrencer foregår i hold med 6-12 gymnaster. Det hold, der opnår flest point i de tre discipliner tilsammen, har vundet. 
I konkurrencen får man point for:
  • Komposition: Indhold og sammensætning af gymnastiske og akrobatiske elementer
  • Sværhed: Momenter og sammensætning i hvert redskab
  • Udførelse: Hvordan momenterne udføres
Kilde: GymDanmark

Stor intern dyst

Når man har vundet så meget, så kunne der være en risiko for at miste lidt jordforbindelse. Men det er der ingen fare for, når man går på det her hold.

28:22

Se anden og sidste del af dokumentaren: Guldminen Gjellerup Sdr. Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video

- Fordi der er ingen tvivl om, at der er en intern konkurrence, der er nok endnu større end den, der er udadtil med de andre klubber, siger træner Anders Nielsen med et stort smil.

- Og det tror jeg bare er rigtigt sundt  for dem allesammen. Lige meget hvor dygtig du næsten er, så skal du nok blive pillet ned næste træning. Så er der én, der lige overgår dig en lille smule, griner han.
 

Sound on/off

Se Gjellerup Sdr.'s sidste omgang i trampolin ved DM-finalen 2018.

Konkurrenterne sukker

En af de største konkurrenter anerkender det aftryk, Gjellerup Sdr. har sat på dansk og international gymnastik.

- De har sat nogle standarder, som alle andre ligesom har kigget efter. Og på den måde så har de jo været med til at hæve niveauet herhjemme og også været med til at gøre, at vi præsterer pissegodt til de internationale konkurrencer, fastslår træner Henrik Jakobsen fra Svendborg Gymnastikforening og tilføjer med et stort smil:

Henrik Jakobsen, træner, Svendborg Gymnastikforening Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

- Som konkurrent så er jeg pissetræt af dem, fordi de altid præsterer, og fordi de altid lige springer lidt sværere og lidt pænere.

De seneste år har Gjellerup Sdr. derfor vundet meget komfortabelt over deres konkurrenter i kampen om det danske mesterskab. 

I de tidligere år fik vi en del hug for at springe lidt for svært, men det tror vi også på, at det er det, der har gjort, at vi nu er på toppen.

Anders Nielsen, træner, Gjellerup Sdr.

Sammenrotning i kulissen

Den overlegenhed har før fået konkurrenter til at overveje at tage de bedste gymnaster fra de øvrige hold og samle dem på et hold for simpelthen at kunne give Gjellerup Sdr. et modspil.
Den historie er dog aldrig nået til Gjellerup Sdr.

- Nej, det har jeg faktisk aldrig hørt. Det lyder som en god ide, synes jeg. Jeg synes faktisk, det kunne være fedt, giner gymnast Mikkel Schertz.

Mikkel Schertz fremhæver kammeratskabet som det bedste ved at være i Gjellerup Sdr. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

- Jeg vil da også sige, at vi selv har savnet lidt konkurrence, og det tror jeg måske ikke, der er nogen, der egentlig ville sige mig imod i.

- Derfor har vi tit haft fokus på vores egne præstationer – hvad vi selv kunne lykkes med og så videre, så det har ikke handlet om egentlig at vinde i en del af årene, men mere om at få sat nogle nye muligheder. Hvad kan lade sig gøre inden for TeamGym?, siger Mikkel Schertz.  

Sound on/off

I den rytmiske serie gælder det om at gøre tingene så synkront som muligt.

Risikovillige 

En stor del af drivkraften i Gjellerup Sdr. er lige netop lysten til at udfordre grænserne for, hvad der kan lade sig gøre med menneskets krop inden for TeamGym.

Og når man vil rykke barren for, hvad der overhovedet kan lade sig gøre, så kræver det også lidt risikovillighed.

- Og der må man jo bare tage nogle klap nogle gange. Det lykkes ikke altid for os, men vi kommer de skridt nærmere. Vi får det mere erfaring, hver gang vi prøver noget af, og så enten lykkes det, eller også lykkes det ikke, men man lærer noget lige meget hvad, og det er faktisk lige før, at vi lærer mest af det, der ikke lykkes, fordi så ved vi, hvad vi skal gøre anderledes, konstaterer Mikkel Schertz.

27:56

Stifteren af Gjellerup Sdr.'s TeamGym-hold, Bent Ole Hvid, har tidligere været Ugens Gæst og fortalt om tankerne med holdet.

Luk video

Den filosofi, at gymnasterne hele tiden vil bryde grænser ved kontinuerligt at træne de allersværeste spring, har fuld opbakning fra trænerteamet.

- Hvis vi vil udvikle os, så skal drengene prøve de ting, som de arbejder med, understreger Mikkel Traberg, med henvisning til at den risikovillighed ikke bare gælder i træningssalen men også i konkurrencerne.

Steven Nash prøver nyt spring af i konkurrence og lander på ryggen. Men det skal der være plads til i Gjellerup Sdr. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Træner Anders Nielsen tilføjer:

- I de tidligere år fik vi en del hug for at springe lidt for svært, men det tror vi også på, at det er det, der har gjort, at vi nu er på toppen og er nogle af dem, der springer allersværest og har de største spring med og har mest rutine i de spring.

 

Sound on/off

Gjellerup Sdr.'s holdsang er en fast tradition både før og efter konkurrence.

Høj bas og god stemning

En stærk vindermentalitet er helt klart noget af det, der fylder godt i Gjellerup Sdr.'s DNA. Men helt andre værdier vægter lige så meget i formlen på succes.

- Den gode stemning i træningssalen, det er det allervigtigste. Der må godt være høj bas. Det skal være et fristed at komme til træning, siger træner Anders Nielsen.

Tre gymnaster på holdet har fået en tatovering med Gjellerup Sdr.'s logo. Her er det Kristoffer Krügers.  Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

- Der skal være plads til drengehørm nede i rækken. Gjellerup Sdr.-ånden, det er noget, der tit bliver snakket om. For os der betyder det bare meget, at der er god stemning i hallen, og der er altid smil og high five og en krammer, når man kommer ind ad døren.

Det gør holdet stærkere, at vi alle sammen kan med hinanden.

Kristoffer Krüger, gymnast, Gjellerup Sdr.

Læs også Rå attitude og larm: Vigtig del af ny gymnastik-konkurrence

- Jeg tror, det er bare blevet helt naturligt, og det er bare meget vigtigt for os, at alle siger hej til alle, og alle siger farvel til alle, inden man tager hjem igen fra træningen.

- Og det gør så at sammen med at vi har en vindermentalitet gerne vil nå langt – nå højt. Hvad der lige har gjort, at det er den rette opskrift, det kan jeg ikke finde ud af altid, men det er noget, vi tror på, virker, og vi holder meget fast i det, fastslår træneren

6 år i træk har Gjellerup Sdr. vundet DM i TeamGym. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Usædvanligt sammenhold 

Der er forskellige grunde til, at mange gymnaster søger til Gjellerup Sdr., som har en imponerende herreafdeling med hele tre konkurrencehold.

- For mig er det venskabet og sammenholdet, fortæller Mikkel Schertz, der selv bor i kollektiv med andre gymnaster fra holdet - et hjem der også er samlingspunkt for mange af de øvrige gymnaster på Gjellerup Sdr.

Dyb koncentration hos Gjellerup-gymnasterne i DM-finalen 2018. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

- De har et meget tæt kammeratskab, siger tæner Anders Nielsen uden den mindste tøven.

Og når den ikke står på træning gælder det for eksempel computerspil, Pokémon-jagt, fisketure eller byture, når tiden er til den slags.

- Så de bruger jo enormt megen tid sammen. Og nogle gange kan de også næsten grine ad sig selv, at det næsten kan være for meget. De har deres egen interne jargon, som ingen udefra rigtigt forstår, griner træneren.

Peptalk i omklædningsrummet hos Gjellerup Sdr. inden konkurrence. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

De nederen ting

Det, at gymnasterne kender hinanden så indgående, har en fordel i træningslokalet.

- Det gør holdet stærkere, at vi alle sammen kan med hinanden. Det er lidt nemmere at sige de nederen ting til sine venner, end det er at skulle sige det til én, du ikke er så gode venner med, men som du egentlig er på hold med. Man kan tage det lidt konstruktivt, og så tage det som et eller andet fra en ven, lyder det fra gymnast Kristoffer Krüger.

Kristoffer Krüger i gang med styrketræning. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Hos Gjellerups Sdr.'s storvindende TeamGym-mandskab er man meget mere end holdkammerater.

- De er der for hinanden, og de bakker hinanden 100 procent op, også når det går lidt træls både på den ene og den anden front, om det er gymnastisk eller personligt, siger træner Anders Nielsen.

Læs også Æ' Brokhold: Et festligt fristed for bonderøve der vil tumle