Holdkammerater har hjulpet Vingegaard med at overvinde frygt

Wout van Aert og Christophe Laporte pressede Jonas Vingegaard til at fortrænge frygten for nedkørsler.

Ikke mindst Wout van Aert (t.v.) har hjulpet Jonas Vingegaard.
Ikke mindst Wout van Aert (t.v.) har hjulpet Jonas Vingegaard.
Foto: Marco Bertorello/AFP/Ritzau Scanpix

Der var formentlig en tv-seer eller to, der sad med hjertet oppe i halsen, da Jonas Vingegaard på Tour de Frances fjerde etape drønede ned ad den lange nedkørsel fra mammutbjerget Col du Galibier.

Det er kun tre måneder siden, han styrtede slemt på en nedkørsel i Baskerlandet Rundt. Men den danske Tour-vinder er tilsyneladende ikke længere psykisk påvirket af den skrækkelige oplevelse.

Ganske vist tabte han tid til konkurrenterne på nedkørslen, men angsten for at vælte igen er så godt som forsvundet. Og det kan han blandt andet takke et par prominente holdkammerater for.

- Det gik ret godt, men jeg har også trænet en del på nedkørslerne.

- Jeg var på træningslejr med Wout van Aert og Christophe Laporte i tre uger i Tignes. De kan godt finde ud af at køre nedad, og på den måde måtte jeg prøve at overskride nogle grænser for at følge med. Det var godt, for ellers bliver man aldrig bedre til det, siger Jonas Vingegaard.

På mandagens pressemøde fortalte han, at han troede, han skulle dø, da han kom galt afsted. At han efterfølgende alvorligt overvejede at stoppe karrieren, fordi det ikke er risikoen værd.

Kan køre nedad igen

Tre måneder senere er han ikke blot tilbage i Tour de France-feltet. Han nærmer sig også det niveau, han havde før uheldet. Det gælder altså også nedkørslerne, hvor farten kan komme op i nærheden af de 100 kilometer i timen.

- Jeg var god til at køre nedad inden styrtet, men sådan et styrt sætter sig lidt i kroppen. Men jeg synes faktisk, at jeg er kommet godt over det, og jeg har ikke nogen problemer med at køre nedad nu.

- Jeg nyder bare at være tilbage og at være en del af feltet igen, siger Jonas Vingegaard.

Sine evner som nedkører får han brug for igen senere på ugen - ikke mindst på de to store bjergetaper lørdag og søndag.

Tour de Frances anden uge begynder dog med en helt flad køretur på 187,3 kilometer mellem Orléans og Saint-Amand-Montrond.