Region Midt tager afstand: Satirisk nazi-video om Fredberg-sagen er ikke i orden

Forretningsudvalget i Region Midtjylland har besluttet at tage afstand fra en video, hvor hospitalsledelsen i forbindelse med Ulrich Fredberg-sagen hænges ud som nazister i en scene fra Der Untergang.

Regionsrådsformand Anders Kühnau og resten af forretningsudvalget i Region Midtjylland er enige om at tage afstand fra den satiriske video, der fremstiller hospitalsledelsen i Hospitalsenheden Midt som nazister. Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Tirsdag har der været møde i Region Midtjyllands forretningsudvalg på anledning af en direkte henvendelse fra DJØF, der er fagforening for ledelsen i Hospitalsenheden Midt.

Henvendelsen kom, efter flere ansatte i hospitalsledelsen i forbindelse med Ulrich Fredberg-sagen er blevet hængt ud som nazister i en scene fra filmen Der Untergang i en satirisk video, der er blevet lagt op på videotjenesten Youtube.

Læs også Hospitalsledelse hængt ud i nazi-video: - Det er dårlig stil og dårlig smag

På mødet tirsdag besluttede forretningsudvalget at tage afstand fra videoen.

- Alle i forretningsudvalget er enige om, at vi vil tage afstand til den og til den måde, kommunikationen er i videoen. Der er enighed om, at videoen ikke er i orden, siger Anders Kühnau, regionsrådsformand for Region Midtjylland.

I videoen fremhæves en række chefer og direktører i Region Midtjylland som nazister i en førerbunker under Anden Verdenskrig, dog under pseudonymer.

Kan ikke fjerne video fra Youtube

Inden mødet havde DJØF i et brev til Anders Kühnau, formand for Region Midtjylland, opfordret regionen til, udover at tage afstand fra videoen, også at søge den fjernet fra internettet.

DJØFs direktør skriver i brevet, at det er 'stærkt krænkende og helt uacceptabelt' at fremstille chefer, direktører og andre ansatte som nazister.

Det sidste er dog ikke muligt for regionen, lyder det fra regionsrådsformanden. Afsenderen af videoen er ikke mulig at opspore, da videoen er lagt op af en anonym Youtube-profil.

- Vi kan ikke gøre noget for at få den fjernet fra YouTube. Men vi kan opfordre den, der har lavet den og lagt den op til at tage den ned igen. Vi ved ikke, hvem det er, men det er en åben opfordring, siger Anders Kühnau.

Han konstaterer, at mange på Facebook også allerede har taget afstand fra videoen.

Den omtalte video kan ses på Youtube. Optagelserne i videoen er fra filmen 'Der Untergang,' men underteksterne er skrevet om.

Fredberg: - Det er ren humor

Ulrich Fredberg siger til Jyllands-Posten, at han ser videoen som en humoristisk fremstilling af situationen, og han mener ikke, at videoen er over stregen.

- Jeg ser det helt klart som en humoristisk fremstilling af situationen – med en vinkel, så man kan grine af det. Der bliver ikke relateret til de tilbøjeligheder, nazisterne havde med udryddelseslejre osv. Det er ren humor. Det tror jeg godt, folk kan grine af, udtaler Ulrich Fredberg til Jyllands-Posten.

Læs også Metode fældede Fredberg: Nu vil region forske i scanningsform

Regionsrådsformanden og resten af forretningsudvalget har dog en helt anden opfattelse af videoen.

- Vi er stik uenige i det, kan man klart konkludere ud fra mødet i forretningsudvalget. Vi tager afstand, og det synes jeg også, at Ulrich Fredberg burde gøre. Det er ikke en sjov video, når den hænger ansatte ud som nazister, siger Anders Kühnau til TV MIDTVEST.

Han mener, at det er underordnet, om det er direktører, sygeplejersker eller andet personale, der bliver hængt ud.