Koncerndirektør 'kan ikke gennemskue' professors scanningstal: - Tallet er for højt

Hverken koncerndirektøren i Region Midtjylland eller formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe kan nikke genkendende til professor Frede Olesens skøn om en fordobling i antallet af CT-skanninger som konsekvens af de nuværende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.
Koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Region Midtjyllands koncerndirektør, Ole Thomsen, kan ikke umiddelbart tilslutte sig professor Frede Olesens estimat om, at der skulle laves cirka 2.000 flere CT-scanninger dagligt, hvis Sundhedsstyrelsens retningslinjer vedrørende fulddosis-CT-scanning i lungekræftpakken skulle følges til punkt og prikke.

- Jeg kan ikke gennemskue Frede Olesens forudsætninger bag hans store tal. Jeg har talt med nogle lungelæger i Region Midtjylland, som siger, at tallet er for højt. Men det må vi prøve at regne på. Så vidt jeg ved, går det ud på, at Frede Olesen antager noget om, hvad der gælder for de praktiserende lægers henvisninger til hospitalerne. Nogle antagelser som jeg ikke helt har indblik i, siger Ole Thomsen.

Koncerndirektørens reaktion kommer efter, at professor Frede Olesen tidligere torsdag påpegede, at det grundet kapacitet og personale ikke er realistisk, at Danmark kan omstille sig til de nye retningslinjer, der trådte i kraft 1. april sidste år, fra den ene dag til den anden.

- Der er ingen tvivl om, at vi på lang sigt skal afskaffe røntgen af brystkassen som undersøgelsesmetode, når lungekræft er én af de ting, vi undersøger for. Om den skal afskaffes ved hjælp af lavdosis-scanning eller højdosis-scanning vil jeg lade de klogere mennesker vurdere og afgøre. Jeg mener bare, at det er helt urealistisk at forestille sig, at Danmark kan gøre det over en nat, lød det fra professoren.

Han er er ansat ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet og understreger, at estimatet på cirka 2.000 ekstra CT-scanninger dagligt er et groft skøn, der er forbundet med usikkerhed.

Ikke desto mindre fastholder han, at det vil give en massiv stigning i behovet for højdosis-CT-scanninger, hvis de praktiserende læger minutiøst følger retningslinjen for, hvornår en patient skal henvises til fulddosis-CT-scanning.

- Hele min pointe er, om vi ikke skulle stoppe op, sætte os ned og regne det her godt igennem, så vi finder en løsning, der er bæredygtig for alle, og skaber en fælles sigtelinje for, hvor vi vil hen, lød det fra Frede Olesen.

5:27
Se et interview med administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker om sagen her. 

Forventer ikke flere CT-scanninger

Koncerndirektøren forventer ikke, at der kommer flere CT-scanninger i Region Midtjylland end det allerede er tilfældet. 

- Vi har spurgt hospitalerne, om de er sikre på, at de får de rigtige patienter til de rigtige CT-scanninger, altså i kræftpakke, og det siger hospitalerne, at de er sikre på.

- Men vi går henvisningerne igennem i en stor stikprøve på alle hospitalerne for at være sikre på, at vi ser de rigtige patienter til de rigtige scanninger. Og hvis det nu viser sig, at vi ikke gør det, så får vi selvfølgelig flere patienter til den store CT-scanning, og så må vi jo se, om vi har kapacitet til det. Vi er hele tiden under pres, hvad angår kapacitet til CT. Vi køber CT-undersøgelser i den private sektor, fordi vi skal have nok af dem. Så det er ikke nogen nem sag, siger Ole Thomsen.

Men du er trods alt af den overbevisning, at I i Region Midtjylland godt kan efterleve de retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen?

- Jeg er helt tryg ved, at vi allerede nu lever op til dem. Jeg har spurgt de ansvarlige ledere ude på hospitalerne, om de er sikre på det, og det siger de ja til. Så det tror jeg selvfølgelig på. 

Formand for Lunge Cancer Gruppe: - Det er en overvurdering

Heller ikke formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe, Torben Riis Rasmussen, anerkender Frede Olesens estimat eller argumentation for, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer er urealistiske i forhold til kapacitet og personale.

- Jeg tænker, at det er et overestimat. Jeg tror, at det er en overvurdering. De praktiserende læger i Aarhus har haft adgang til at henvise til den her CT-scanning, og efterspørgslen har ikke været større, og jeg regner med, at de praktiserende læger i Aarhus efterlever Sundhedsstyrelsens retningslinjer, siger Torben Riis Rasmussen.

Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe, Torben Riis Rasmussen.
Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppe, Torben Riis Rasmussen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Han baserer sine argumenter på erfaringerne fra Aarhus, samt hvad han har hørt fra kolleger i Region Nordjylland. Han finder ikke grund til revision af retningslinjerne for, hvordan de praktiserende læger skal gribe henvisningerne an.

- Nej, det synes jeg ikke. De (Sundhedsstyrelsens retningslinjer, red.) siger det samme som eksempelvis de nationale engelske retningslinjer, at hvis man mistænker lungekræft, så bør man lave en højdosis-CT-scanning. Så det er ikke, fordi vores danske er anderledes, end hvad man ser i andre lande, siger Torben Riis Rasmussen.