Sådan skaber du en succesfuld ølbar: Leg, lidt gak og noget vildskab

Iværksætter Theis Bach Nielsen står bag baren og serverer hjemmebrygget øl med kakaosmag. Han lever drømmen om at kombinere god øl med god stemning og masser af musik.

På få år er ølpubben i den nedlagte grillbar i Viborg gået fra at være et sted med få mennesker der gik tidligt hjem til et sted, hvor man pænt må følge gæsterne ud, når klokken slår to om natten. Iværksætter Theis Bach Nielsen og makkeren Mads Claus Henriksen havde ikke turdet håbe på den udvikling, Ølluminati har været igennem siden starten i 2017.

- Planen i starten var, at vi bare skulle have et lille sted, hvor vi kunne lave noget øl. Så ville vi gerne sælge øllet og være et hyggested uden høj musik, men bare sådan et friendly environment, for det kompetente publikum, siger Theis Bach Nielsen.

quoteVi har alt fra grønhårede, transseksuelle unge belgiere til Viborgs borgmester, der kommer herned.

Theis Bach Nielsen, stifter, Ølluminati, Viborg

Forrige år tog det imidlertid fart for ølbaren. Theis Bach Nielsen fik kontakt til et tysk booking-bureau med mange amerikanske kunstnere i stalden. Ølluminati prøvede derefter at afholde koncerter, og det viste sig at give pote.

- Nu begyndte vores lørdag aftener at være fyldt ud med kunder. Det var de ikke i starten. I starten kunne vi opleve, at kunderne forlod baren klokken 23.00, fordi de skulle ”et rigtigt sted” hen. Og nu er vi der, hvor vi skal smide folk ud klokken 02.00 om natten. Men det tog noget tid at nå dertil. Og det var hårdt psykisk det der med, at vi syntes, vi havde det hele, men hvor fanden er folk henne?, siger Theis Bach Nielsen

Bryggerens baglokale dufter af kakao. Det er Ølluminatis egen brown ale, der får rummet til at dufte.
Bryggerens baglokale dufter af kakao. Det er Ølluminatis egen brown ale, der får rummet til at dufte.
Foto: BB Medier

Ulrik Wilbek kigger også forbi

Netop det at starte noget helt fra bunden har været en stor udfordring for Theis Bach Nielsen.

Han er egentlig uddannet socialpædagog og arbejdede med udsatte unge i en årrække. Han havde ikke drømt om, at han en dag skulle sige sit trygge, faste job op for at blive iværksætter, men han tog springet efter at have brygget øl på amatørbasis i ti år.

- Vi har fået et sted, der er helt anderledes end andre steder. Der skal være noget leg, noget gak og noget vildskab. Det har gjort, at vi har fået en meget bredere kundekreds, end vi havde regnet med. Vi har alt fra grønhårede, transseksuelle unge belgiere til Viborgs borgmester, der kommer herned. Tit samtidig i øvrigt, siger Theis Bach Nielsen med stolthed i stemmen.

Han er lige nu i gang med at brygge en af husets populære specialiteter – Ølluminatis egen brown ale. En opskrift han udviklede for et par år siden.

-Jeg kunne godt tænke mig at lave en brown ale med lidt mere sødme og lidt Cocio-agtig. Så jeg har udviklet en øl med vaniljesukker og kakao, fortæller brygmesteren, mens han hælder kakaopulver i en 600 liter stor gryde, der er placeret bag baren.

Ølluminatis flaskeøl er gået som varmt brød det seneste år.
Ølluminatis flaskeøl er gået som varmt brød det seneste år.
Foto: BB Medier

Corona har skabt et godt salg af flaskeøl

Ølluminatis stigende succes blev ligesom resten af branchen stoppet brat sidste forår, da coronaen vendte op og ned på alting. Heldigvis kunne Theis og Co. omstille baren til at lave ”take away”-øl - på flaske.

- Hvis vi ikke havde haft mulighed for at sælge øl på flasker, da corona brød ud, så havde vi været på røven. Vi havde været i gang i cirka tre måneder med flaskeøl, så det var sindssygt heldigt, at vi lige var gået i gang med salget. Vi skulle så bare lære at gøre det i big scale, fortæller han.

quoteJamen, jeg lever jo drømmen, for helvede….

Theis Bach Nielsen, stifter, Ølluminati, Viborg

Og salget af flaskeøl er gået over al forventning.

- Alene i dag har vi sendt seks pakker til Sjælland. Så vi er ude over, at det kun er lokalpatrioter, der køber vores øl. Vores øl bliver købt, fordi det er pissegodt, siger Theis Bach Nielsen og åbner op for fremtidsdrømmen.

- Der er ikke noget fastlagt facit på, hvad det her skal ende med. Men vi har tanker om at ekspandere. Så bliver det noget med at lave et større bryggeri. Og så beholder vi dette her som et eksperimentelt bryggeri. Så drømmen er…., siger Theis og tøver et øjeblik, hvorefter han fortsætter: Jamen, jeg lever jo drømmen, for helvede….

Er du blevet tørstig efter øl med kakao og vanilje, skal du gå efter denne bar næste gang, du er i Viborg centrum.
Er du blevet tørstig efter øl med kakao og vanilje, skal du gå efter denne bar næste gang, du er i Viborg centrum.
Foto: BB Medier