Fotovognen skal sendes på TV 2: - Det er mega nervepirrende

De næste fire tirsdage kan du se Fotovognen på TV 2, og det er med ydmyghed og ærefrygt, at Vibeke Nipper, Anders Bro og Line Morell Holm indtager den landsdækkende kanal.

I mere end 70 programmer har Anders, Vibeke og Line kørt rundt i den lille andedam, vi kalder Midt- og Vestjylland, og lavet fjernsyn til midt- og vestjyderne om midt- og vestjyderne.

Men nu har TV 2 fået øje på konceptet og bedt trioen lave fire programmer af Fotovognen, der kan sendes på den landsdækkende kanal. Med ydmyghed og ærefrygt takkede de ja til opgaven, og på tirsdag løber det første program så hen over skærmen.

quoteJeg er meget imponeret over, at de på to minutter kan få en person til at fortælle om deres inderste følelser.

Line Morell Holm, fotograf og klipper, Fotovognen

Det havde de tre hovedpersoner ikke turde drømme om, da de i 2017 for første gang kørte afsted med Fotovognen mod den lille by Centrum på Mors. Dengang var der knap nok et koncept, men efterhånden som de midt- og vestjyske veje blev tilbagelagt, tog idéen form.

- Jeg havde ikke regnet med, at det skulle sendes på TV 2. Jeg havde heller ikke regnet med, at vi skulle lave 70 programmer fra Midt- og Vestjylland. Jeg tænkte, at det ville være sjovt i et par måneder, og så drønede vi videre. Men det er fantastisk, at der er andre end ens familie, der kan lide det, siger Anders Bro.

- Dengang var der ingen af os, der havde tænkt, at vi skulle lave et interview inde fra bilen. Det var bare sådan, det blev. Et af de første mennesker kom bare hen til os og snakkede, og det virkede egentlig meget godt. Nu er Anders og Vibeke jo nærmest ikke til at rive ud af bilen, fortæller Line Morell Holm, der samtidig spekulerer på, om det mon bare er dovenskab fra journalisterne på forsædet.

Den 4. maj ruller Fotovognen over skærmen i Hele Danmark

Kan danskerne forstå, hvad der bliver sagt?

De fire afsnit bliver et sammenklip af de bedste, sjoveste og mest rørende fortællinger, Fotovognen gennem de sidste fire år har mødt. Dermed bryder de med deres mantra om, at hvert afsnit kun rummer klip fra én by.

Det betyder også, at man i hvert afsnit kan se Anders og Vibeke i alle årstider samt skiftende påklædning. Det tror kvinden på forsædet, Vibeke Nipper, dog ikke bliver et problem for flowet i udsendelserne.

- Nu er vi kun i Midt- og Vestjylland, og for mange danskere er det måske det samme som én lille by i sig selv, og jeg synes egentlig, at programmerne fungerer fint, siger hun.

quoteJeg elsker, når folk tager røven på os.

Anders Bro, journalist, Fotovognen

Spørgsmålet er så, hvordan folk i for eksempel København vil tage imod et program med to ukendte personer, der kører rundt til Midt- og Vestjyllands allermindste byer, som Vibeke Nipper selv beskriver det.

- Vi aner det ikke. Jeg har seriøst ingen idé om det. Det er fedt, at vi har fået fire programmer, men det er også angstprovokerende, hvis det nu bare bliver forbigået i tavshed. Der var en, der skrev på Facebook, om de mon har samme humor på Sjælland, fortæller Vibeke Nipper, inden Line Morell Holm afbryder.

- Eller om de overhovedet kan forstå, hvad personerne siger, for der kommer ikke undertekster på, griner fotografen.

På tirsdag kan hele Danmark så grine med, når Anders lugter til Vibekes knold, når en postkasse banker, eller "når der er noget, der driller." Og selvom det er stort for de tre hovedperson, så har de fortsat fødderne plantet solidt i den jyske muld.

- Det er meganervepirrende, hvordan det bliver taget imod. Jeg har en fornemmelse af, at det ikke bliver en kæmpe fiasko, fordi vi er blevet tryktestet lidt i Natholdet, hvor det jo gik fint. Hvis programmet flopper, så er det da træls, men det bliver ikke noget, jeg ikke kan sove for. Der er andre ting, der er vigtigere end fjernsyn, fortæller Anders Bro.

Fotovognen møder normalt midt- og vestjyderne i øjenhøjde. Ja, altså på nær når de er kravlet op på en stige.
Fotovognen møder normalt midt- og vestjyderne i øjenhøjde. Ja, altså på nær når de er kravlet op på en stige.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Jeg elsker, når folk tager røven på os

TV 2 har taget lidt af et sats ved at hive Fotovognen ind på hovedkanalen. Det er fjernsyn fra en region, hvor langt de fleste danskere ikke kender de byer, trioen besøger. Nogle midt- og vestjyder kender knap nok de små landsbyer.

Så hvad er det lige, Fotovognen kan, der har fået TV 2 til at sætte kløerne i dem?

- Der er meget fjernsyn med kendte, og det er jo fint, men her er det helt almindelige mennesker, der ikke vidste, de skulle i fjernsynet, da de stod op om morgenen. Der er også noget humor og uforudselighed. Vi ved ikke, hvad der sker, når vi tager afsted, siger Vibeke Nipper.

- Seerne lærer borgerne at kende sammen med Vibeke og Anders. Jeg tror, at det er en kæmpe gave, at Vibeke har været studievært i 25 år, for så snart hun ruller vinduet ned, er tilliden skabt. De føler, at de kender hende. Jeg er meget imponeret over, at de på to minutter kan få en person til at fortælle om sine inderste følelser. Det er jo blevet en rullende skriftestol, fortæller Line Morell Holm.

Der er selvfølgelig også momenter, hvor midt- og vestjyderne ikke deler deres livshistorie. Det gør dem dog, ifølge Anders Bro, ikke mindre originale.

- Et af de mest legendariske klip er med fiskeren "But", som vi mødte i Stenbjerg. Vi spurgte, hvad han fanger, og han siger bare ”fisk”. Det er et godt blik på, hvordan midt- og vestjyder kan være. Han er fuldstændig sig selv, selvom der er to journalister og et kamera, og han risikerer at komme i fjernsynet. Han ændrer ikke sin attitude, og han tager pis på os. Jeg elsker, når folk tager røven på os, fortæller Anders Bro.

Anders, Vibeke og Line møder personerne, som de er, og trioen triller derfor også selv ud i de små byer uden at have tænkt alt for meget over påklædning eller makeup.

- Vi har jo ikke gjort noget ud af os selv, som man ser med mange andre værter. Vi kommer bare, som vi er, fortæller Vibeke Nipper.

- Det kunne være, vi skulle gøre noget ved det til næste sæson, svarer Line Morell Holm prompte efterfulgt af Vibekes karakteristiske og trofaste grin.

Det første landsdækkende Fotovognen-program kan ses på TV 2 tirsdag den 4. maj klokken 20.50.

Kan du heller ikke få nok af Fotovognen?