Berit er et af landets sidste thalidomid-ofre

Som barn blev Berit Pedersen mobbet, fordi hun er født med misdannelser på sin ene hånd, efter at hendes mor tog præparatet thalidomid under sin graviditet.

Fotovognen mødte Berit Pedersen og hendes datter i Selde. Berit er ét af de få nulevende thalidomid-ofre. Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Berit Pedersen fra Selde, i det nordlige Salling, har levet et helt liv med halvanden hånd - bogstaveligt talt. Hun er nemlig født med misdannelser på én af dem.

Man var hårde ved hinanden dengang. Jeg blev mobbet, da jeg var helt lille.

Berit Pedersen

- De vidste jo ikke, hvad det indebar, for det var jo bare et forsøg. Min mor fik det her ud af det, siger Berit Pedersen fra Selde, imens hun viser sin hånd frem.

Fra omkring år 1959 kunne gravide få et præparat mod graviditetskvalme, men præparatet viste sig at have alvorlige bivirkninger. Omkring 10.000 børn blev født med alvorlige misdannelser. 

27:56

Her kan du se, hvem Fotovognen ellers mødte, da de kørte gennem Selde.

Luk video

En hård opvækst med mobning

I dag er der seks thalidomid-ofre tilbage i Danmark. Fotovognen mødte Berit Pedersen, som er af én af dem, og misdannelserne på hendes højre arm har haft store konsekvenser for hendes opvækst på Mors.

Jeg kan sidde og strikke, jeg kan hækle og jeg kan skrive på computer med begge hænder.

Berit Pedersen

- Man var hårde ved hinanden dengang. Jeg blev mobbet, da jeg var helt lille, og så huskede jeg på det i seks år, og så spurgte jeg min far, hvad jeg skulle gøre ved det - ”det kan jeg godt sige dig min pige, kom noget vat i ørene”, sagde min far. ”Så kan du ikke høre, hvad de siger, og så kommer de hen til dig, og så kan du slå til.” Og jeg slog til, siger Berit Pedersen.

01:06

Hør, hvad Berit Pedersen gjorde, ved dem der mobbede hende, da hun var barn.

Luk video

Selvom den har kostet hende mange dårlige minder fra skoletiden, så kan Berit Pedersen lave det meste med sin hånd.

- Jeg kan sidde og strikke, jeg kan hækle og jeg kan skrive på computer med begge hænder, siger Berit Pedersen.

I satspuljeaftalen, som alle partier, på nær Enhedslisten, indgik i november sidste år, er der blevet sat 1,5 millioner kroner af til erstatninger til de seks nulevende, danske thalidomid-ofre. Satspuljemidlerne til thalidomid-ofrene er først sat af i 2019.

Thalidomid - den værste lægemiddelkatastrofe i nyere tid

- Stoffet gav fostre skader og misdannelser, især i form af korte, luffelignende arme og ben.

- Medicinen kom til Danmark i 1959 og blev markedsført som et ufarligt, beroligende og kvalmestillende middel.

- Thalidomid-skandalen førte til mere end 10.000 misdannede børn i 46 lande.

- De hyppigst ramte var mødre, som havde indtaget præparatet få gange i løbet af de første måneder af graviditeten. Ved længerevarende brug af thalidomid sås aborter eller dødfødte børn.

- Thalidomid hæmmer væksten af blodkar i vævet, når et organ vokser, og samtidig hæmmes væksten i de lange rørknogler, som findes i arme og ben.

- Sagen eksploderede i tysk presse i 1961, og midlet blev taget ud af handelen - også i Danmark. Herhjemme blev sagen dysset ned og holdt hemmelig for offentligheden i flere måneder.

- I Danmark har der formentlig været cirka 20 tilfælde af misdannede fødte. Der er kun seks kendte levende ofre i dag.

Kilde: Wikipedia

Læs også De flyttede fra Vejle til Bonnet for at forkynde om Jehova