Portræt: Fiskeopkøberen fra Hvide Sande er manden som alle i Venstre lytter til

Jens Nicolai Vejlgaard er blevet landskendt som den midtjyske formand, der kræver en ny ledelse i Venstre. Han nyder stor respekt i partiets top.

Han taler vestjysk, går i træsko og er fiskeopkøber på havnen i Hvide Sande. 

Jens Nicolai Vejlgaard ligner måske umiddelbart ikke en af de mest indflydelsesrige personer i midt- og vestjysk politik. 

Men man skal ikke tage fejl af den 47-årige formand for Venstre i Region Midtjylland.

Vejlgaard er manden, der på vegne af Venstres bagland netop har krævet, at formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen træder tilbage.

Og selv om han er organisationsmand og ikke aktiv politiker, har han meget at skulle sige i Venstre både lokalt og på landsplan - sådan lyder meldingen fra både politiske venner og modstandere.

- Han bliver nok fremstillet som en sindig vestjyde, der ikke er for frembrusende og måske ikke har så mange holdninger. Men man skal ikke være i tvivl om, at han har en utroligt stærk politisk tæft, og at han står meget stærkt internt i organisationen, siger Bent Brodersen, der tidligere har siddet i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune for Venstre, men i dag er medlem af Liberal Alliance.

Interview med Bent Brodersen.

Jens Nicolai Vejlgaard er en mand, der nyder stor respekt i partiets top. Ikke alene repræsenterer han 9.800 Venstre-medlemmer i Region Midtjylland. Hans person og facon vinder også respekt. 

Han var med til Lars Løkke Rasmussens 50 års fødselsdag, og Kristian Jensen har i et interview med Avisen Danmark kaldt ham en bundreel person, der ikke hæver stemmen, før det er nødvendigt. 

- Jeg ser i høj grad Jens Nicolai som partiets sjæl. Han er rundet af foreningslivet, er frivillig i mange foreninger og en stor kapacitet i sit lokalsamfund. I mine øjne er han repræsentant for vores dna, sagde Kristian Jensen.

På den baggrund kan det virke paradoksalt, at fiskeopkøberen fra Hvide Sande efter mandagens krisemøde på Pårup Kro nu er blevet landskendt som manden, der kan være med til at vælte både Lars Løkke og Kristian Jensen.

Og det er ikke et drømmejob for Vejlgaard, vurderer en af hans nære politiske samarbejdspartnere, Venstres EU-kandidat Erik Poulsen fra Stadil.

- Hvis man som Jens Nicolai er til 100 Venstre-møder i løbet af et år, så betyder partiet og menneskene selvfølgelig meget. Så på den måde tror jeg ikke, at det går følelsesfrit for ham, siger Erik Poulsen.

Omvendt er det først og fremmest partiet, der betyder noget for Vejlgaard. Dermed må partiet gå før personerne.

- Det kan godt være, at han er kommet til at kende Lars Løkke og de andre politikere, men det er ikke det, der betyder noget for ham. Det er partiet. Så hvis han føler, at det er det rigtige for partiet, så er måske ret kold over for, hvem personerne er, vurderer Erik Poulsen.

Interview med Erik Poulsen.

Vejlgaard har ikke selv ønsket at medvirke til dette portræt, men da TV MIDTVEST i 2018 fulgte ham gennem en hel dag, fortalte han, at han i begyndelsen fandt det lidt surrealistisk at sidde og diskutere Danmarks fremtid med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. 

- Men nu ser jeg det som et sundhedstegn, at man nærmest ved en fejl kom ind i en bestyrelse, og faktisk kan få indflydelse på den politik, som føres, ved at være medlem af et parti. Tænk sig at lille Jens Nicolai fra Hvide Sande kan få lov at sidde og diskutere politik med landets ministre, sagde han.

Om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen følger opfordringen fra fiskeopkøberen i Hvide Sande og resten af baglandet i Region Midtjylland, vil vise sig, når Venstre engang i efteråret holder landsmøde - eller måske allerede på partiets hovedbestyrelsesmøde.

Lars Løkke Rasmussen har afvist baglandets krav om, at han skal gå af. Kristian Jensen har sagt, at han først vil kommentere kravet i forbindelse med mødet i hovedbestyrelsen. 

Jens Nicolai Vejlgaard blev mødt af et massivt presseopbud, da Venstres bestyrelse i Region Midtjylland i mandags holdt møde på Pårup Kro.
Jens Nicolai Vejlgaard blev mødt af et massivt presseopbud, da Venstres bestyrelse i Region Midtjylland i mandags holdt møde på Pårup Kro.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen TV MIDTVEST
Tema

Formandskrise i Venstre


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.