Nu bryder Venstres bagland tavsheden: - Der er brug for en voksen til at rydde op

Formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, melder nu klart ud: Venstre skal have ny ledelse.

01:33

Jens Nicolai Vejlgaard opfordrer både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig fra formandskabet i Venstre.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen blev mandag aften orienteret om, at kommuneformændene i Region Midtjylland vil have en ny formand og næstformand.

Det fortæller formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, der nu melder ud, at det var partitoppens fremtid, der blev drøftet på et lukket Venstre-møde på Pårup Kro mandag aften. 

Læs også Uroen fortsætter: Så meget magt har jyske Venstrefolk på formanden

- Vi synes, der skal ryddes op. Der har været alt for meget turbulens i Venstre, og hvis der skal ryddes op, så er det nu, vi skal have det gjort, siger Jens Nicolai Vejlgaard til TV MIDTVEST. 

Den sene udmelding begrundes med, at man i Venstre-baglandet har villet give Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen tid til eventuelt selv at trække sig fra posterne. 

Som en børnehave

Jens Nicolai Vejlgaard forklarer, at udmeldingen er et signal til de andre hovedbestyrelsesmedlemmer, men også til formandskabet. Det var nemlig en enig forsamling, der var samlet på Pårup Kro i går.

- Der har været meget tumult i Venstre, og derfor er der også nødt til at være nogle voksne i lokalet, som siger: 'Kære børn, nu er vi nødt til at skal have ryddet op i hjørnerne. Det kan godt være, at tingene ikke lige skal stå, som de plejer, men det er vigtigt, at vi får ryddet op. Og vi elsker jer børn alligevel, selv om I skal rydde op,' lyder det fra Jens Nicolai Vejlgaard overfor TV MIDTVEST.

Toppen i Venstre i Region Midtjylland kan ikke se Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen fortsætte som henholdsvis formand og næstformand i partiet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mens meningen om det nuværende formandsskab ligger fast, vil Jens Nicolai Vejlgaard ikke komme med et bud på, hvem der så skal erstatte Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. 

- En formand og næstformand skal kunne favne hele partiet og kan på en eller anden måde være far for hele partiet og sørge for at være det samlende led og få hele holdet til at spille sammen. Det må være deres fornemmeste opgave.

Selvom Jens Nicolai Vejlgaard er meget klar i sin udmelding, så har det været en hård beslutning, fortæller han. 

- Man kan kun være en lille smule bedrøvet over, at det har været nødvendig med den beslutning, siger han til TV MIDTVEST.

TV MIDTVEST har tirsdag været i kontakt med Kristian Jensen, der i en SMS forklarer, at han ikke har nogle kommentarer inden weekendens bestyrelsesmøde i Venstre. 

07:28 Luk video

Overblik over den ugelange formandskrise

 • 7. maj
  Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg til afholdelse den 5. juni.
 • 15. maj
  Samtalebogen ”Befrielsens Øjeblik” bliver udgivet. Her lukker daværende statsminister Lars Løkke op for sine tanker forud for folketingsvalget. Han siger blandt andet, at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre er et ”rigtigt forslag”. Den socialdemokratiske statsministerkandidat, Mette Frederiksen, afviser idéen.
 • 4. juni
  Løkke fortæller, at hans førsteprioritet er at danne regering hen over midten med Socialdemokratiet. Igen afviser Mette Frederiksen frieriet.
 • 5. juni
  Rød blok vinder valget. Blå blok taber regeringsmagten, selvom Venstre får et flot valg og går ni mandater frem.
 • 5. august
  Venstres folketingsgruppe vælger partiets ledelse. Jakob Ellemann-Jensen, Kristian Jensen og Sophie Løhde udnævnes til henholdsvis politisk ordfører, gruppeformand og gruppenæstformand.
 • 8. august
  Dagen før Venstres sommergruppemøde bringer Berlingske en artikel, hvor Kristian Jensen i et interview undsiger Lars Løkke og hans tanker om en mulig SV-regering. Derefter bryder uroen ud i offentligheden.
 • 9. august
  Venstre holder sommergruppemøde. Flere medier erfarer undervejs, at partiets nestor, tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, har opfordret Kristian Jensen til at gå af som næstformand og gruppeformand. Claus Hjort Frederiksen kalder Jensen for illoyal. Men både Løkke og Kristian Jensen slår på et efterfølgende pressemøde fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, lyder det.
 • 11. august
  Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab er fortid.
 • 12. august
  Til TV MIDTVEST siger Kristian Jensen, at formandskabet er uændret.
 • 15. august
  Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet. I en intern mail til partimedlemmerne skriver Løkke, at "den seneste uge ikke har været god for os". Og han tilføjer: "Der har været alt for meget fnidder og medietumult i forbindelse med folketingsgruppens konstituering og det efterfølgende sommergruppemøde. Det skal vi nu have lagt bag os!".
 • 17. august
  Venstre-baglandet mener, at både Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen har handlet illoyalt og burde have holdt deres udtalelser internt. 
 • 17. august
  Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, nævnes som en mulig ny formand for partiet.
 • 18. august
  Løkke siger i interview til avisen Danmark, at han selv kunne have gjort mere for at undgå krisen i Venstre. "Jeg tog for let på det hen over sommeren", siger Løkke.
 • 19. august
  Fire medlemmer af Venstre står frem med navn i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand. Kommuneforeningsformand i Venstre i Holstebro, Mette Marie Thomsen, udtaler til TV MIDTVEST, at hun savner luftforandring.
 • 21. august
  Venstre-baglandet holder landet over krisemøder og diskuterer formandskabet i partiet.
 • 25. august
  Lars Løkke Rasmussen annoncerer, at han vil fortsætte som formand for Venstre, og at han ønsker at fremrykke partiets landsmøde, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.
 • 26. august
  Regionsbestyrelsen i Region Midtjylland afholder et lukket møde på Pårup Kro.
 • 27. august
  Formanden for Venstre i Region Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard melder ud, at et samlet Venstre i Region Midtjylland mener, at både Lars Løkke Rasmusen og Kristian Jensen bør trække sig.
 • 27. august
  Lars Løkke Rasmussen nægter at trække sig fra posten som formand for Venstre.
Se mere