Kristian Jensen bliver ny gruppeformand for Venstre

Venstres folketingsgruppe har mandag valgt næstformand Kristian Jensen som ny gruppeformand for partiet.

Kristian Jensen bliver gruppeformand for Venstre, mens Jakob Ellemann-Jensen bliver politiske ordfører for partiet. Det har Venstres folketingsgruppe besluttet på et møde mandag, oplyser Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen siger om Kristian Jensen:

- Det er vigtigt, at Kristian Jensen bliver vores gruppeformand. Det har han været før, og det har han gjort godt. Derfor er jeg glad for, at Kristian vil gøre det igen, siger Løkke.

Lars Løkke Rasmussen siger, at han vil vente til pressemødet fredag i forbindelse med Venstres sommergruppemøde med at kommentere, om han fortsat vil gå efter en SV-regering. Den melding fra valgkampen er blevet mødt med kritik fra de øvrige partier i blå blok:

- Venstre står ved de meldinger, vi kom med i valgkampen, men jeg vil gerne vente til fredag med at gå længere ind i det.  

- Jeg vil kort sige, at vi i Venstre ser os selv som det det store, bredt funderede borgerlige parti. Vi ønsker et stærkt velfærdssamfund, men vi ønsker, at pengene til at finansiere velfærdssamfundet skal tjenes, før de bruges.   

- Vi vil være et kritisk, men konstruktivt oppositionsparti, siger Lars Løkke Rasmussen.

Her er blå bog om den tidligere finans- og udenrigsminister, som er næstformand i Venstre

Intet formandsskifte

Kristian Jensen siger, at der "ikke er nogen udsigt til", at Lars Løkke Rasmussen stopper som formand for Venstre. Derfor koncentrerer Kristian Jensen sig om arbejdet som gruppeformand for Venstre.

Han afviser, at den tunge post i gruppen er en indikation på, at han er den oplagte kandidat til at efterfølge Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre.

- I lægger alt for meget i valget til posterne. Der er mange, der kunne løfte opgaven som gruppeformand, men jeg har jeg fået gruppens opbakning til posten. Jeg blev valgt uden modkandidat, siger Kristian Jensen. 

Besættelsen af posterne kan ses som en indikator på, hvem der engang i fremtiden skal være formand for partiet, hvor det i en årrække har været kutyme, at næstformanden tog over, når formanden gik af. Men det er ikke så sikkert længere ifølge iagttagere og folketingsmedlemmer.

Tidligere uro i Venstre-toppen

Der har tidligere været gnidninger i Venstre-toppen, ikke mindst under formandsopgøret i sommeren 2014, hvor Lars Løkke blev udfordret af næstformand Kristian Jensen. Det endte med, at de delte formandskabet mellem sig.
    
Under valgkampen i år udgav Lars Løkke pludselig en samtalebog, hvor han såede tvivl om Kristian Jensens ledelsesevner. Næstformanden har ellers tidligere være udset som naturlig arvtager, men det billede står ikke længere så klart.

Karen Ellemann og Britt Bager har siden begyndelsen af sidste år siddet på pladserne. Karen Ellemann stopper som gruppeformand og bliver første næstformand i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen har før været politisk ordfører, men stoppede da han blev udnævnt som miljø- og fødevareminister.

De øvrige ordførerposter i Venstre ventes først fordelt på partiets sommergruppemøde, der finder sted torsdag til lørdag.

/ritzau/

Kristian Jensen fra Herning kan i marts i år fejre 20-års jubilæum som folketingsmedlem. Venstremanden har prøvet både at være skatteminister, udenrigsminister og sit partis gruppeformand. I dag er Kristian Jensen landets finansminister - med alt hvad det indebærer. TV MIDTVEST har fulgt ham fra morgen til aften på en arbejdsdag.
Tema

Formandskrise i Venstre

 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.