Kystlivredder guider: Sådan går du sikkert på stranden

Sommer og sol har ramt landsdelen. Skal du en tur på stranden, så får du her gode råd til en sikker svømmetur.

Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

Sommervejret er tilbage for en stund, og for mange midt- og vestjyder betyder det, at turen går til stranden.

Og det er ikke kun solcreme, badetøj og et håndklæde, der er vigtigt at huske, før kursen bliver sat mod de vestjyske vandkanter. Sådan lyder det fra Anne Beyer, der kystlivredder ved Vestkysten.

- Strandene i Danmark er meget forskellige. Derfor er det vigtigt at tænke sig om, inden man tager på stranden og går i vandet, siger hun.

Anne Beyer er en del af Trygfondens LivredderPatrulje, som sommeren over turnerer rundt ved de danske strande og underviser i, hvordan man opholder sig sikkert på stranden. Ifølge hende er der særligt en ting, der er vigtigt at kende til, nemlig De 5 baderåd.

Kystlivredder Anne Beyer om De 5 baderåd:

1.Lær at svømme.
- Det første råd er rigtig vigtigt. Ved at kunne svømme kan man nemlig redde sig selv og måske også andre, hvis der opstår problemer i vandet.

2.Gå aldrig alene i vandet.
- Man ved aldrig, hvornår man kommer i problemer, og så er det rigtig rart at have en makker, der kan hjælpe, hvis man ikke selv kan.

3.Læs vind og vand
- På en dejlig solskinsdag vil man måske have sit badedyr med til stranden. Men hvis der er fralandsvind, og man ligger sig op på badedyret, så driver man bare ud ad.
Derfor er det vigtigt at være opmærksom på vind og vejr. De danske strande kan nemlig være meget forskellige fra dag til dag.


4.Lær strandene at kende
- Ved alle strande findes der et redningsnummer, og det er en rigtig god idé at være opmærksom på. Hvis man kommer i problemer, spørger alarmcentralen nemlig oftest til det. De blå skilte hænger langs kysten og kan man ikke finde det, så spørg livredderne på stranden.

5.Slip ikke børnene af syne
- Det sidste råd går ud til alle forældre. Hvis børnene leger, og der er bølger, kan det være rigtig svært at komme op. Derfor er det altid vigtigt, at man har øje på, hvor børnene er, når de går i vandet.

Men De 5 baderåd er altså ikke det eneste, der er godt at kunne, hvis feriedagene skal bruges ved vandet. 

- Vi sætter flag op langs strandene, og dem er det altid en god idé at holde sig indenfor. De to flag er nemlig et tegn fra livredderne om, at her holder vi øje, og her er der sikkert at gå i vandet, siger Anne Beyer, som de seneste fire år har brugt sommeren som kystlivredder på de vestjyske strande.

Kystlivredder Anne Beyer om strandflagenes betydning:

Rødt og gult flag: 
Det betyder, at livredderne er på arbejde, og alt er fint. Når flaget er oppe kan badegæsterne nyde vandet, så længe de stadig er opmærksomme og følger De 5 baderåd.

Gult flag: 
Det gule flag betyder, at der er noget ved stranden, man skal være særligt opmærksom på. Det kan eksempelvis være stærk strøm, fralandsvind eller mange brandmænd og alger.

Rødt flag: 
- Et helt rødt flag betyder, at vi fraråder al badning. Det kan være på grund af lyn og torden, men også meget kraftig vind og høje bølger kan få os til at hejse det helt røde flag.

Trygfondens LivredderPatrulje består af 200 specialuddannede kystlivreddere. De besøger sommeren over omkring 50 strande, hvor de blandt andet underviser både børn og voksne i badesikkerhed. 
I midt- og vestjylland er de at finde på følgende steder og datoer: 

- Thyborøn Kystcenter den 19. juli og 8. august kl. 10-14.

- Søndervig Strand den 20. juli og 9. august kl. 10-14.

- Hvide Sande Sydstrand den 21. juli kl. 10-14. 

#Fordivielskermidtogvestjylland

TV MIDTVEST sætter i juli og august fokus på alt det, vi elsker ved vores region med kampagnen #fordivielskermidtogvestjylland. 

Vi tager ud og dækker begivenheder, møder mennesker og besøger steder, der er helt særlige for Midt- og Vestjylland. 

Du kan være med til at påvirke kampagnen. Skriv til os, hvor vi skal tage hen ved at sende dit tip til redaktionen@tvmidtvest.dk. Du kan også sende dine egne optagelser via Mobilholdet. Læs mere om det her:
Vær med: Hvad elsker du ved Midt- og Vestjylland?