Valgkampen er i gang, men Søren Gade er 1000 kilometer fra sin valgkreds: - Det er selvfølgelig træls

Venstre-politikeren Søren Gade var på sit EU-kontor i Strasbourg, da statsminister Mette Frederiksen i dag udskrev folketingsvalget. Først om et par dage er han hjemme til at kunne føre valgkamp.

Søren Gade (V) sad med mobilen i hånden på sit EU-kontor, da Mette Frederiksen (S) i dag udskrev valget.
Søren Gade (V) sad med mobilen i hånden på sit EU-kontor, da Mette Frederiksen (S) i dag udskrev valget.
Foto: Privatfoto, Marlene Eyde / TV MIDTVEST

Der er 1.078 kilometer fra Europa-Parlamentet i Strasbourg til Holstebro, og det tager godt 11 timer at komme fra det ene sted til det andet i bil. Dermed var Søren Gade (V) en af de folketingskandidater, der var allerlængst væk fra sin valgkreds, da Mette Frederiksen (S) i dag udskrev valg til Folketinget den 1. november.

- Det er underligt. Normalt er man jo allerede i gang i det splitsekund, valget bliver udskrevet, men sådan er det ikke for mig. Det er selvfølgelig træls, men jeg vidste, at det var præmissen, da jeg sagde ja til at stille op, siger Søren Gade fra sit kontor i Strasbourg.

Han fulgte med i statsministerens pressemøde fra Marienborg på sin iPad, men han var faktisk inviteret hjem til Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Jakob ville gerne have haft mig i København, og det ville jeg også rigtig gerne, men nu er det bare sådan, at jeg også er valgt til Europa-Parlamentet, og jeg er jo ikke valgt til Folketinget endnu. Jeg har i sinde at passe mit arbejde i Strasbourg og Bruxelles, indtil jeg måske bliver valgt.

Søren Gades valgkreds er i hjembyen Holstebro, og han stiller op i Vestjyllands Storkreds.

Han blev første gang valgt til Folketinget i 1999 og blev forsvarsminister i 2004. Dengang var han en af de mest populære ministre. Ved valget i 2007 fik han knap 24.000 personlige stemmer.

Travl weekend i vente

Egentlig havde der erfarende Venstre-politiker sagt farvel til dansk politik, men Jakob Ellemann-Jensen fik ham overtalt til at genopstille til Folketinget. Også selv om han lige nu fysisk er langt væk fra dansk politik.

- Jeg skal nok blive klar. Der er jo altid noget, man gerne ville have forberedt bedre, men det er ikke sådan, at jeg skal hjem og starte fra scratch, når jeg tager hjem i morgen aften. Men det bliver en travl weekend, siger Søren Gade.

Om 10 dage skal han tilbage til Europa-Parlamentet, hvor der igen er møder og afstemninger.