Venstre vil belønne klimavenlige landbrug: Skive-landmand er skeptisk

Et nyt klimamærke og en støtteordning til klimavenlig landbrugs-produktion får en lunken modtagelse hos mælkeproducent.

Venstres Kristian Jensen præsenterede i dag et nyt forslag, der skal give landmændene en gulerod for at omstille til klimavenlig produktion.

Helt konkret vil næstformanden dels lave en støtteordning, der belønner landmænd, som gør deres produktion mere klimavenlig samt udvikle et klimamærke, så forbrugerne kan kende de varer, der er produceret mere klimavenligt end andre.

- Det er en omkostning for landmanden. Jeg synes, at det er en omkostning, man skal dække, som en slags omlægningsstøtte til klimavenlig drift, ligesom man kan omlægge til økologi, forklarer Kristian Jensen (V). 

Men Rick van Heesch, der driver et landbrug ved Skive, har ikke stor fidus til forslaget. Han har allerede investeret 750.000 kroner bare i reducering af ammonikafordampning samt sørget for, at køernes varme mælk genanvendes i varmtvandsbeholderen. 

- Det gør man bare, fordi det giver mening. Vi er jo meget klima-venlige allerede, siger landmanden. 

SF: Ikke hurtigt nok

Finansieringen af den økonomiske støtte til omlægningen, må landbruget vente med. Der skal først landes en ny aftale om landbrugsstøtten, som skal forhandles på plads i EU. Noget der først kan træde i kraft fra 2021. Og det er ikke hurtigt nok, mener SF. 

- Vi snakker om, hvad vi kan gøre her og nu i Danmark, og der kan vi altså udlægge mere natur og dyrke jorde, der ikke udleder så meget CO2 og kvælstof, så jeg synes bare, at vi skal starte i Danmark og komme igang, siger Signe Munk, der er en af partiets folketingskandidater.

Kunne I ikke med de midler, som I allerede har til landbrugsstøtte gå ind og forfordele, så nogen af dem, som allerede går i gang med omlægningen får mere støtte, og så er det bare ærgerligt for dem, som ikke går i gang med det?

- Jo, det kan vi godt. Jeg synes også, at vi i Danmark skal gå forrest og tage det her initiativ til os selv, men hvis vi virkelig skal gøre en forskel, så skal vi have de andre EU-land med, siger Kristian Jensen (V). 

Landmand vil overveje det først

Om Rich van Heesch vil investere i yderligere klima-omstilling afhænger derfor af, hvad aftalen med EU bliver. 

- Hvad beregner man ud fra? Skal vi være 50 procent bedre, end det vi gør i dag, så er det svært. Men hvis vi skal være 50 procent bedre end EU-gennemsnittet, så skal vi måske rykke os fem procent, lyder det fra mælkeproducenten. 

- Det skal overvejes. Jeg vil ikke bare i dag stå og sige, at jeg går i gang med det. Jeg vil have noget konkret at regne ud fra, slutter han. 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.