Venstre vakler: Risikerer at miste mandat i Ringkøbing-Skjern

En af Danmarks mest sikre Venstre kredse. Sådan har det længe været i Ringkøbing-Skjern. Nu er billedet helt vendt på hovedet.

For første gang i 31 år risikerer Venstre at stå uden folketingsmedlem i Ringkøbing-Skjern. 

Meningsmålingerne midt i Venstre-land er ikke så opmuntrende for Kenneth Mikkelsen, men han nægter at tage sorgerne på forskud.

- Vi tror på det og glæder os rigtig rigtig meget. Hele vejen frem til den 5. juni, siger Kenneth Mikkelsen fra Venstre.

Ja, optimismen er i behold, men meget har ændret sig siden Kenneth Mikkelsen i august blev valgt til at afløse Esben Lunde som venstres folketingskandiat i Ringkøbing-Skjern. Kenneth Mikkelsens udfordring er blandt andet, at han ikke bor i kommunen, men i Herning. 

Kenneth Mikkelsen blev tilbage i august sidste år i suveræn stil valgt som Venstres Folketingskandidat i Ringkøbing-Kredsen.

Stemmerne flytter sig til Kristendemokraterne

At Kenneth Mikkelsen ikke er lokal, det har fået flere erhvervsfolk til åbent at støtte Kristendemokraternes stemmesluger Kristian Andersen fra Tarm.

Det gælder blandt andre direktøren for Hvide Sande Shipyard, der ellers støttede Esben Lunde og dermed Venstre ved sidste valg. 

- Kenneth Mikkelsen er helt sikkert en dygtig politiker, og han kunne også sagtens få min opbakning. Men i og med Kristian Andersen sidder i byrådet og kender kommunen indefra, så ser jeg det som en meget vigtig ting at have den viden på Christiansborg, forklarer Carl Erik Kristensen, der er direktør hos Hvide Sande Shipyard.

- Det er klart at, hver eneste vælger og hver eneste virksomhed har jeg jo håb bakker op om mit kandidatur, men jeg har også respekt for demokratiet, og at man kan vælge at støtte op om andre kandidater, siger Kenneth Mikkelsen.

Flere håber på Esben Lunde stemmer

Andre Venstre-folk har også kig på de 10.800 ledige stemmer efter Esben Lunde.

Thomas Danielsen fra Holstebro har for eksempel indrykket en annonce i det lokale dagblad. Bakket op af flere erhvervsfolk fra Ringkøbing-Skjern.

Thomas Danielsen har indrykket denne annonce i det lokale Ringkøbing-Skjern Dagblad.
Thomas Danielsen har indrykket denne annonce i det lokale Ringkøbing-Skjern Dagblad.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- I Vestjyllands Storkreds er jagtmarkerne åbne. Det er klart at jeg forventer også at jeg skal hente nogle stemmer oppe hos Thomas i Holstebro og i Herning, hvor jeg også har et stærkt netværk. Så det får mig ikke til at ligge søvnløs om natten, fortæller Kenneth Mikkelsen.

quoteJeg synes ikke, det er et problem at han bor i Herning Kommune

Jens Kirk, fhv. Folketingsmedlem, Venstre

Men da Venstre samtidig i nogle prognoser står til at gå et mandat tilbage i Vestjyllands Storkreds, risikerer partiet at stå uden et folketingsmedlem i Ringkøbing-Skjern. Det er ikke sket siden 1988 - og vil være et stort problem, mener partiets vestjyske nestor.

- Jeg mener absolut, at vi kommer til at mangle noget. Hvem skal Hans Østergaard sparre med når han skal have noget til Christiansborg. Skal han sparre Kristian Jensen i Herning eller Thomas Danielsen oppe i Holstebro i stedet for vores egen. Det er vores egen, der skal bringe tingene frem, siger Venstre mand Jens Kirk.

Jens Kirk sad selv i Folketinget i 17 år. Han mener ikke, at Kenneth Mikkelsens bopæl på den anden side af kommunegrænsen er det store problem. 

- Jeg synes ikke, det er et problem at han bor i Herning Kommune. Jeg ville synes, at det var et kæmpeproblem, hvis han boede på østkysten eller ovre i nordsjælland og kom herover engang imellem når vi kaldte til et enkelt møde, uddyber Jens Kirk.

Trods spekulationer om et svært venstrevalg, så tror hovedpersonen stadig selv på en plads på tinge.

- Det er rigtig rigtig spændende. Nu havde vi jo søndag aften et fantastisk EP-valg i Venstre, og det har jeg kunne mærke, at det giver et rygstød. Det giver ny energi, og vi tror på det, siger Kenneth Mikkelsen.

For første gang i 31 år risikerer Venstre at stå uden folketingsmedlem i den vestjyske højborg.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Politik.