Venstre udsteder velfærdsløfte og vil stoppe udskældt omprioriteringsbidrag

Venstre går til valg på et "velfærdsløfte" om at hæve det offentlige forbrug og stoppe det udskældte omprioriteringsbidrag på uddannelser.

Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau-Scanpix

De almene gymnasier og især de mindste i landet er pressede af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor de hvert år til og med 2021 skal spare to procent.

Men nu er der godt nyt. Venstre vil nemlig stoppe det udskældte omprioriteringsbidrag på uddannelser. Det siger Lars Løkke Rasmussen i en tale ved Dansk Erhvervs Årsdag i København.

Læs også Økonomisk presset gymnasium: Morsø-rektor tror på løsning

- Den gode økonomi og Venstres velfærdsløfte betyder også, at vi fra næste år kan sløjfe omprioriteringsbidraget og frigøre mange millioner til uddannelse og undervisning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren udsteder et såkaldt "velfærdsløfte" til vælgerne.

Frem til 2025 vil Venstre bruge 69 milliarder kroner ekstra på velfærd. Det skal sikre, at der er nok penge til at betale for offentligt ansatte, der kan tage sig af de ekstra ældre og flere børn, som ventes at komme i de kommende år, fastslår Løkke:

Omprioriteringsbidraget

  • Idéen med omprioriteringsbidraget består i, at staten beholder en procentdel af pengene til eksempelvis kommuner, regioner eller uddannelsesinstitutioner.
  • Dermed kan politikerne på Christiansborg hvert år fordele milliarderne til de områder, de ønsker.
  • Da Venstre indtog Statsministeriet i 2015, blev omprioriteringsbidraget udvidet til også at omfatte undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. På det tidspunkt kørte dansk økonomi "på kanten", så regeringen var nødt til "at stramme op", har finansminister Kristian Jensen (Venstre) tidligere forklaret.
  • De næste tre år skal gymnasier, universiteter og museer fortsat spare omkring 800 millioner kroner om året med det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent.
  • Fra 2022 vil regeringen føre alle pengene tilbage til de tre områder. Det vil sige 842 millioner kroner. De penge afsætter regeringen som en reserve på finanslovsforslaget for 2019.

Kilde: Ritzau

Se mere

- Når man kigger frem, er det tydeligt for enhver, at der kommer flere ældre. Flere børn. Det stiller større krav til velfærden og økonomien, siger Løkke.

Dermed forsøger Løkke Rasmussen at udligne forskellen til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, når det gælder viljen til at bruge flere penge på velfærd.

Lars Løkke Rasmussens melding betyder, at en stor del af råderummet skal prioriteres til velfærd, hvis det står til Venstre. Velfærdsløftet betyder, at det offentlige forbrug årligt skal stige med 0,65 procent.

Det er en markant justering af Venstres hidtidige politik. I 2015 gik Venstre til valg på nulvækst i den offentlige sektor. Og VLAK-regeringen har haft et mål om at holde væksten i det offentlige forbrug på 0,3 procent.

02:13

Folketingskandidat for Venstre Anders G. Jakobsen er tidligere gået stik imod sit partis linje i forhold til at ville afskaffe den omdiskuterede besparelse.

Luk video

Læs også Omkring 200 gymnasielærere fyres