Statsministeren besøgte friskole: Vil fastholde høj støtte

Venstre vil fastholde den nuværende høje støtte på friskoleområdet, mens Socialdemokratiet vil sænke støtten til friskoler for at styrke folkeskolen.

Feldborg Frie Børneunivers ved Haderup havde i dag fint besøg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kiggede forbi sammen med finansminister Kristian Jensen.

quoteVi har en helt unik tradition for frie skoler. Den tradition skal vi værne om og styrke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen

Men det var mere end bare et fint besøg. De to Venstre-mænd brugte nemlig anledningen til at præsentere partiets politik på friskoleområdet.

Venstre vil i modsætning til Socialdemokratiet fastholde den nuværende høje støtte og sende et mindre millionbeløb til puljer, der skal støtte skolerne.

- Vi har en helt unik tradition for frie skoler, hvor forældre har friheden til at vælge lige præcis den skole, der passer til deres barns ønsker og behov. Den tradition skal vi værne om og styrke, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det her er byens skole, hvor alle børnene går. Vi får ikke den nærhed, og børnene bliver delt, hvis nogen ikke har råd til at sende deres børn i skole her, fordi de skal betale noget mere. Det er byens samlingspunkt, siger Kristian Jensen.

Skoleleder Annette Vejs viste statsministeren og finansminister Kristian Jensen rundt på skolen.
Skoleleder Annette Vejs viste statsministeren og finansminister Kristian Jensen rundt på skolen.
Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Godt nyt i det frie børneunivers

Felborg Frie Børneunivers indeholder både skole, SFO og daginstitution, og her er det godt nyt, at Venstre ikke vil skære i støtten.

- Vi vil gerne bakke op om, at koblingsprocenten bliver på det, den er. Det er rigtig vigtigt for de små samfund, i hvert fald for Feldborg, at vi stadig har skole her, siger skoleleder Annette Vejs.

Hun er ikke i tvivl om, at en sænkelse af støtten vil få konsekvenser.

- Vi vil komme til at spænde livremmen ind. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Vi er byens skole og skal kunne have alle børn her. Derfor skal vi ikke have en udgift, der er for høj for forældrene. Så har nogen ikke råd til at sende deres børn her hen, og så skal de i skole længere væk, væk fra deres kammerater, og så er vi ikke byens skole mere.

 

S vil bruge pengene på folkeskolen

Socialdemokratiet vil sænke støtten til friskoler - den såkaldte koblingsprocent - til 71 procent. Venstre vil fastholde den nuværende koblingsprocent på 76 procent.

Koblingsprocenten beskriver det offentlige tilskud, friskoler får per elev. Det er beregnet ud fra den gennemsnitlig udgift til en folkeskoleelev tre år tidligere. Den nuværende støtte er 76 procent af det, og det er det, Venstre vil fastholde.

- Vi vil bruge det til et regne-, skrive- og læstløft i folkeskolen. Ingen elever eller forældre må vælge folkeskolen fra for at gå på en fri- eller privatskole. Det skal være et tilvalg, siger Annette Lind (S), folketingskandidat for Socialdemokratiet.
    
Ifølge Venstre svarer sænkelsen af støtten til en besparelse på 350 millioner kroner. Besparelsen vil Socialdemokratiet bruge på folkeskolen.

- Vi vil ikke have A og B-skoler i Danmark. Derfor skal alle tage et ansvar. Der er en tendens til, at folk med en højere indkomst vælger fri- og privatskolerne, og så står folkeskolen med de tung opgaver. Ikke alle steder, men det er tendensen. Derfor skal vi gøre folkeskolen så god, at den ikke bliver valgt fra, siger Annette Lind.

Ud over at fastholde det nuværende støtteniveau foreslår Venstre en administrativ lettelse for friskolers ansættelse af pædagoger, retten til at tilbyde tidlig SFO og samlet 30 millioner kroner til puljer, som friskoler kan søge til støtte til udsatte elever og stipendier til udsatte unge.

Hør hvad Socialdemokratiets Annette Lind mener om Venstre politik på friskoleområde.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.