Søren Pape: Valgkamp i påsken er en mulighed

Hvornår kommer folketingsvalget? Flere og flere tipper på søndag den 26. maj. Justitsministeren hælder til, at en tirsdag i slutningen af april også er en mulighed.

- Jeg tænker, at vi kan få et valg, der måske bliver udskrevet før påske, siger justitsminister Søren Pape Poulsen. Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix

- Det er en af de ting, man i en regering - og heller ikke i en regerings ledelse - diskuterer. Det er det, en statsminister altid har for sig selv, siger Søren Pape Poulsen.

Læs også Kommentator: Nu afhænger regionernes fremtid af valget

Dermed svarer justitsministeren og den konservative partiformand politisk korrekt på spørgsmålet om, hvornår danskerne skal til stemmeurnerne. Dog indrømmer han, at han i øjeblikket abonnerer på to muligheder for, hvornår folketingsvalget kommer.

- Jeg tænker, at vi kan få et valg, der måske bliver udskrevet før påske. Vi skal vel have noget med infrastruktur og sundhed på plads, før det giver mening. Så det kan blive en valgkamp, der går hen over påskeferien. Ellers må jeg sige, at jeg også begynder at abonnere på, at det bliver et dobbelt-valg den 26. maj, siger Søren Pape Poulsen. Han forudser dermed, at danskerne på samme dag kan komme til at skulle stemme til både Europa-Parlamentet og Folketinget.

Det er i denne uges udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, at Søren Pape Poulsen bliver spurgt til, hvor langt væk folketingsvalget er. Som medlem af regeringens magtfulde koordinationsudvalg mødes han ugentligt med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men noget klippefast bud på en valgdato har justitsministeren fra Viborg ikke.

- Jeg gætter ligesom alle andre, siger han.

Men er den 26. maj den dato, du gætter mest på?

- Nej. Der er et eller andet i mig, der siger, at vi får valget før. Jeg en idé om, at det bliver udskrevet før påske til afholdelse efter påske, forudser Søren Pape Poulsen.

28:26

Folketingsvalget rykker tættere og tættere på, og partierne begynder mere og mere at positionere sig. Det gælder også Socialdemokratiet og de Konservative, for hvem offentlig velfærd og skattelettelser bliver vigtige emner i valgkampen.

Luk video

Socialdemokratiet: Vi er klar

Heller ikke oppositionen ved selvsagt noget om, hvornår folketingsvalget kommer. Men Socialdemokratiet er klar, og har været det længe.

- Meningsmålingerne de sidste tre år har ligget sådan, at der har været flertal til rød blok hele vejen, siger socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen.

Mogens Jensen er på vej ind i sin femte valgkamp som folketingspolitiker. Dermed har socialdemokraten, med afsæt i Herning-kredsen, længere anciennitet på Christiansborg, end Søren Pape Poulsen. Men på trods af erfaringen, har den tidligere minister ikke noget konkret bud på, hvornår Lars Løkke Rasmussen trykker på valg-knappen.

- Han har i øjeblikket ikke noget særligt incitament til at udskrive valget. Jeg ved heller ikke, om han får det. Men jeg håber ikke, at Højesteret skal op og banke på og sige: 'Nu er det tid, kære statsminister'. Så langt tror jeg ikke, vi kommer, siger Mogens Jensen.

Reglerne om udskrivelse af valg står i grundlovens § 32. Grundloven fastsætter dog ikke regler for, hvor lang tid der skal gå mellem udskrivelsen og afholdelsen af et valg. Det sidste valg til Folketinget fandt sted torsdag den 18. juni 2015. Det næste folketingsvalg skal derfor holdes senest den 17. juni i år - men statsministeren kan når som helst inden da udskrive valg.

FAKTA - folketingsvalg i Danmark

 

  • Ifølge grundloven skal der være valg til Folketinget mindst hvert fjerde år. Statsministeren kan dog udskrive valg når som helst, inden de fire år er gået.
  • De fleste forhold omkring et folketingsvalg er reguleret i folketingsvalgloven. Loven indeholder ingen direkte regler for, hvor lang tid der skal gå mellem udskrivelsen og afholdelsen af et folketingsvalg. Folketingsvalgloven indeholder derimod nogle frister, der indebærer, at folketingsvalg ikke bør udskrives med kortere varsel end 20 eller 21 dage.
  • Senest 15 dage før valget afholdes skal nye partier anmelde over for økonomi- og indenrigsministeren, at de ønsker at stille op ved valget.
  • Senest kl. 18 tolv dage før valget afholdes skal vælgere, der på grund af sygdom eller manglende førlighed ikke kan bevæge sig hen på valgstedet på valgdagen, søge kommunen om at brevstemme i hjemmet.
  • Senest kl. 12 elleve dage før valget afholdes, skal kandidater til valget anmelde over for anmeldelsesmyndighederne, at de ønsker at deltage i valget.
  • Partierne skal godkende kandidaterne over for de samme myndigheder senest kl. 12 ti dage før valget.
  • Senest 10 dage før valget afholdes skal økonomi- og indenrigsministeren i landets dagblade bekendtgøre dato og tid for, hvornår valget skal afholdes.

 

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

02:25

Nyt forlsag fra Alternativet vil give fast dato for folketingsvalg hvert fjerde år.

Luk video