Socialdemokratiet: Kan blive større end Venstre i Midt- og Vestjylland

Folketingsvalget 2019 kan blive valget hvor Socialdemokratiet bliver større end Venstre på det liberale partis jyske hjemmebane. Mens Venstre kan få tilbagegang, ser Socialdemokratiet ud til at holde sine stemmer.

I de 11 år, Vestjyllands Storkreds har eksisteret, har Venstre altid været det største parti. Faktisk er Vestjyllands Storkreds den eneste kreds, hvor Venstre var større end Socialdemokratiet ved folketingsvalget i 2015.

Men den statistik kan ryge ved det kommende valg. Socialdemokratiet står nemlig til en lille fremgang, og alt efter hvordan den fremgang slår igennem i Midt- og Vestjylland, kan det skubbe til magtbalancen mellem de to partier.

En Megafon-måling lavet den 8. til den 16. maj for TV 2 og TV 2-regionerne viser, at mens Venstre går 3,4 procentpoint tilbage fra 27,4 % til 24 %, ser socialdemokratiet ud til at holde stand med en minimal fremgang på 0,1 procentpoint fra 24,5 % til 24,6 %. Hvis den måling holder, så bliver Socialdemokratiet lige præcis større med en forskel på 0,6 procentpoint.

Kampen om Viborg

I de sidste to perioder har Karin Gaardsted repræsenteret Viborg i folketinget for Socialdemokratiet. Men denne gang bliver hun udfordret på hjemmebanen.

Byrådsmedlem Mette Nielsen stiller op i den anden Viborg-kreds, og hun har tænkt sig at kæmpe for sin chance. Måske kan det give valg til en af dem – måske betyder det, at Viborg slet ikke får valgt et socialdemokratisk folketingsmedlem.

Det kan ske, hvis stemmerne bliver fordelt på de to kandidater. Så kan Skivekredsens Anne Paulin ende med at snuppe mandatet. Det var tæt på at ske allerede i 2015.

Mette-effekten udebliver

I Megafon-målingen finder man en lille tilbagegang til Socialdemokratiet i Nordjyllands Storkreds, hvor de går fra 30 % af stemmerne i 2015 til nu 29,5 %. Det var ellers ventet, at partiet var blevet styrket af, at dets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, har skiftet sin gamle kreds i Ballerup ud med en kreds i Aalborg.

Lige nu har Midt- og Vestjylland to socialdemokrater valgt i Nordjyllands Storkreds, nemlig Simon Kollerup i Thisted-kredsen og Flemming Møller Mortensen i Himmerlands-kredsen. Simon Kollerup har godt fat i vælgerne i sin kreds, og mange lokale vælgere vil stemme på ham, selvom formanden også står på stemmesedlen og der kan blive tale om en lille tilbagegang. Derfor burde han være sikker på genvalg. På trods af tilbagegang til partiet i storkredsen er chancerne for et genvalg til Flemming Møller Mortensen også gode.

liveblog

Socialdemokratiet svarer på dine spørgsmål her