Modstand mod fri abort får politikere til tasterne: Seriøst? I 2019?

Flere politikere er overrasket over, at Kristendemokraten Kristian Andersen er og altid har været imod fri abort.

Kristendemokraten Kristian Andersen er imod fri abort og har altid været det. Det meldte han i går ud i TV MIDTVEST's valgprogram "Klaus og Kandidaterne".

quoteJeg blev overrasket over, at den holdning eksisterer i 2019.

Kristian Jensen, Venstre

Det har fået flere politikere til tasterne - blandt andre Venstres finansminister Kristian Jensen, som på Twitter skrev "seriøst? I 2019?"

- Jeg blev overrasket over, at den holdning eksisterer i 2019. Jeg anerkender, at Kristendemokraterne som parti er imod fri abort, men jeg blev overrasket over, at Kristian Andersen som person stiller spørgsmålstegn ved det, siger Kristian Jensen.

Hvorfor er det gammeldags at være imod abort?

- Fordi jeg synes, at det er en moderne rettighed, at man kan bestemme over sin egen krop, og at kvinder og forældre i det hele taget har retten til at vælge, hvorvidt de ønsker at gennemføre en graviditet, eller de vil have en abort. Det er fastslået gennem årtier, den rettighed vi har i Danmark, og det er ærgerligt, at der stadig væk er nogen, der stiller spørgsmålstegn ved det her i 2019.

Hør interviewet med Kristian Jensen om fri abort her.

Ikke løbet fra tiden

Kristian Andersen, der er Kristendemokraternes spidskandidat i Vestjyllands Storkreds, mener dog ikke, at hans politik er løbet fra tiden.

- Overhovedet ikke. Der har været nogle år, hvor det her med abort har været taburiseret og puttet væk. Virkeligheden er, at der er alt for mange kvinder, der oplever, at der ikke bliver taget vare på deres situation, at de ikke får den rådgivning de skal have, siger han.

Kristendemokraterne blev stiftet i 1970 med modstand mod pornoens frigivelse og fri abort som mærkesager. I 2007 opgav partiet "den firkantede abortmodstand".

Partiets vestjyske kandidat står da også ved sin mening.

- Jeg er helt åben omkring, at jeg altid har været imod den frie abort. Så kan det godt være, at nogen føler trang til at tale ned på det synspunkt. 

Hør Kristian Andersens kommentarer til Kristian Jensen og Mogens Jensens tweets her.

Ekstremistisk syn

Socialdemokratiets Mogens Jensen er enig med Venstres Kristian Jensen. Tidligere i dag reagerede han på Twitter med kommentaren "Uforståeligt at et sådant ekstremistisk syn på kvinders vilkår i samfundet kan leve i 2019."

Det synspunkt kan Kristian Andersen ikke følge.

- Jeg synes bare lige, man skal huske, at det, vi er optaget af politisk, er med omsorg som fortegn. Omsorg for de kvinder, for de børn, som er ufødte, og som vi gerne vil skal være flere af, får livet. Så på den måde kan jeg ikke se, at det er specielt ekstremistisk at have det synspunkt, siger han.

Han kalder abort-problematikken taburiseret og mener, at Mogens Jensen og Kristian Jensen er med til at taburisere.

- I hvert fald hvis vi ikke må tage en åben diskussion om, hvad kan vi gøre, hvis kan gøre noget, for at få aborttallet ned. Det kan jeg ikke forstå, hvorfor vi ikke skal have en åben diskussion om.

Selv om parterne ikke bliver enige om at afskaffe fri abort, vil Kristian Jensen gerne tage diskussionen.

- Jeg har ikke noget imod at tage debatten. Jeg synes, vi skal gøre en indsats for at nedbringe antallet af aborter, men jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at man var modstander af den fri abort og kvinders ret til at bestemme over deres egen krop, siger Kristian Jensen.

På Twitter har flere brugere debatteret emnet om fri abort.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.