Liberal Alliance: Leif Mikkelsen siger farvel

De sidste fire år har været turbulente for Liberal Alliance, og pilen peger nedad i meningsmålingerne. Samtidig genopstiller partiets Grand Old Man i Vestjyllands Storkreds ikke.

For at forstå den situation, som Liberal Alliance står i frem mod valget, så skal vi lige en tur tilbage i historiebøgerne. For partiet har været igennem noget af en rejse, siden det i 2008 blev dannet af resterne efter Ny Alliance.

Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet sit hidtil bedste valg, da de gik fra ni til 13 mandater. Succesen betød, at partiet blev særdeles stålsatte på kravet om topskattelettelser. Men kravet blev aldrig indfriet, og det hele endte i stedet med, at Liberal Alliance i 2017 gik i regering med Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Men tiden som regeringsparti har ikke været lutter dans på roser, og nu kigger partiet frem på et valg, hvor meningsmålingerne spår om tilbagegang på omkring fem mandater.

Leif Mikkelsen stopper

Leif Mikkelsen var med fra starten, da Liberal Alliance blev dannet i 2008. Siden har han blandt andet været landsformand i partiet og en fremtrædende profil.

Han er valgt i Vestjyllands Storkreds og fik for fire år siden en fint valg. Men nu er han blevet 73 og har besluttet sig for, at hans tid i politik er forbi. Derfor skal partiet og den nye spidskandidat, 27-årige Alex Vanopslagh, forsøge at løfte arven efter partiets ”grand old man”.

Fra Silkeborg til København

Leif Mikkelsen er bosat i Midt- og Vestjylland – nærmere bestemt ved Silkeborg. Men den nye spidskandidat er hentet noget længere væk. Alex Vanopslagh er opvokset i Struer, men nu bor han i København, hvor han er medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. 

Spørgsmålet er nu, om det gør en forskel på Liberal Alliances vælgere, at spidskandidaten ikke længere bor i området. Samtidig skal Alex Vanopslagh til at skabe sig et navn i det Midt- og Vestjyske.

Liberal Alliance har også formanden for Ulvefrit Danmark, Steffen Troldtoft på opstillingslisten i Vestjylland. I Nordjylland genopstiller politisk ordfører Christina Egelund som spidskandidat.

Se programmet Klaus & Kandidaterne med Liberal Alliance. Her tager vi en omgang politisk hardtalk, hvor vi sætter fokus på, hvad det er, partiet vil politisk - og hvem det bedst kan samarbejde med i Folketinget.