Kristendemokraterne: Vestjylland skal sikre plads i folketinget

Vestjyllands Storkreds er Kristendemokraternes ubestridte højborg. Og Midt- og Vestjylland bliver afgørende for, om partiet kan vende tilbage til folketinget efter mange års fravær.

Ved de sidste fire folketingsvalg er det ikke lykkedes for Kristendemokraterne at komme over spærregrænsen, men det får ikke partiet til at give op. Nu prøver partiet endnu en gang at blive valgt ind, og her spiller en efterskoleforstander fra Vestjylland en nøglerolle.

Kristendemokraternes bedste chance for valg er, hvis partiet kan få de cirka 18.000 stemmer i Vestjyllands Storkreds, som et kredsmandat forventes at koste. Så kommer partiet nemlig ind, selvom det ikke lykkes at nå spærregrænsens to procent på landsplan. Men hvis det skal lykkes, skal partiet gå væsentligt frem i forhold til sidste valg, hvor de høstede 7.646 stemmer i storkredsen.

Det er dog ikke udelukket, at Kristendemokraterne kan bevæge sig over spærregrænsen på to procent på landsplan. Den 20. maj kom der nemlig en meningsmåling fra Voxmeter lavet for Ritzau, som sendte Kristendemokraterne på 2,2 procent at stemmerne, og dermed over spærregrænsen.

På jagt efter vestjyske stemmer

Kristendemokraternes store stemmesluger er Kristian Andersen fra Tarm. Han er 51 år, forstander på efterskolen Solgården og 2. viceborgmester i Ringkøbing-Skjern kommune. Og så er han populær: han fik næsten 4000 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2015 og stod i spidsen for en stor fremgang til Kristendemokraterne ved kommunalvalget i 2017. Nu håber partiet, at Kristian Andersen kan fortsætte fremgangen og vinde et kredsmandat til partiet.

Og Kristendemokraterne er gået all in i deres sats på de vestjyske stemmer. Partiet satser så meget på Kristian Andersen, at de ville sende ham til de landsdækkende tv-debatter i stedet for partiets formand Stig Grenov. Det blev dog ikke til noget, da både DR og TV 2 sagde nej med den begrundelse, at det er partilderne der er inviteret, og derfor er det også kun partilederne der kan deltage.

Siden har Grenov taget orlov og overladt roret til næstformand Isabella Arendt.

Venstre-stemmer er eftertragtede

Hvis Kristendemokraterne skal lykkes med at blive valgt, så skal det blandt andet ske ved at fiske stemmer hos Venstre.

Der er nemlig 10.000 frie Venstre-stemmer i spil, fordi tidligere folketingsmedlem Esben Lunde Larsen ikke genopstiller i Ringkøbing-kredsen. Langt de fleste af dem fik Lunde Larsen i Ringkøbing-Skjern-området, der også er Kristian Andersens hjemmebane.

Nu håber Kristian Andersen af hans lokale forankring er vigtigere for vælgerne end partibogen, så han kan give Kristendemokraterne nyt liv i Folketinget.

Se programmet Klaus & Kandidaterne med Kristendemokraterne. Her tager vi en omgang politisk hardtalk, hvor vi sætter fokus på, hvad det er, partiet vil politisk - og hvem det bedst kan samarbejde med i Folketinget.