Konservativ folketingskandidat: - Plakaterne er selvfølgelig lavet for at skabe opmærksomhed

Det kan godt betale sig at lave anderledes valgplakater, mener ekspert. Det forsøger folketingskandidat Rasmus Norup at udnytte.

Fire forskellige valgplakater er det blevet til i dette års valgkamp for den konservative kandidat Rasmus Norup fra Sunds.
Fire forskellige valgplakater er det blevet til i dette års valgkamp for den konservative kandidat Rasmus Norup fra Sunds.
Foto: Privatfoto

Det er nærmest umuligt at opspore en lygtepæl i disse dage, som ikke er prydet med et ansigt fra en eller flere håbefulde folketingskandidater. Sæsonen for valgplakater er over os, og hvis man kaster et hurtigt blik ud over bybilledet, så vil man måske få det indtryk, at de fleste politikere får deres valgplakater designet efter samme model.

Der er dog enkelte undtagelser, og det er valgplakaterne fra folketingskandidat Rasmus Norup fra Det Konservative Folkeparti et godt eksempel på.

- Valgplakater er jo ofte lidt intetsigende. Det handler jo om at opnå mest muligt synlighed, og alligevel ligner de fleste hinanden. Jeg har længe syntes, at de var lidt kedelige og kunne derfor godt tænke mig at gøre noget lidt anderledes, fortæller Rasmus Norup, der stiller op i Vestjyllands Storkreds.

Rasmus Norup sidder i dag i byrådet i Herning Kommune. Der har han fået posten som 2. viceborgmester, og nu forsøger han så at komme i Folketinget.

Op til valgkampen har han blandt andet fået en lokal kunstner til at lave en fortolkning af hans valgplakat. Det har han gjort for at sætte fokus på, at kunst og kultur ifølge ham fylder for lidt i valgkampen.

- Plakaterne er selvfølgelig lavet for at skabe opmærksomhed, men jeg vil samtidig gerne sende det signal, at jeg er nytænkende og tør at gøre tingene anderledes. Jeg forsøger at bringe så meget som muligt af mig selv ind i min politik, og det betyder, at jeg nogle gange gør tingene på en lidt sjov og skæv måde, siger han.

Men vi er enige om, at du stiller op for de konservative ikke?

- Jo, men hvis du tager udgangspunkt i valgplakater, så er vi da nogle af dem, der har tænkt allermest kreativt.

- Den hellige grav er ikke velforvaret

Peder Nedergaard er professor i Statskundskab ved Københavns Universitet. Han har i årevis interesseret sig for valgplakater, og er blandt andet forfatter til bogen 'Valget er dit!', der fortæller valgplakatens historie gennem de sidste 100 år. Han fortæller, at det godt kan betale sig at stikke lidt ud fra mængden, når man laver valgplakater. 

- Dem, der kommer ud over rampen med specielle valgplakater, trumfer helt sikkert de mere tilbageholdende kandidater, siger Peter Nedergaard.

Det betyder dog ikke, at anderledes valgplakater kan gøre det alene.

- Den hellige grav er ikke velforvaret, bare fordi man laver en flot og anderledes plakat. De utraditionelle plakater virker kun, hvis der er mange af dem, men så virker de til gengæld også ekstra godt sammenlignet med de normale plakater, fordi man lægger mere mærke til en plakat, der har en anden form eller et sjovt slogan. Og så synes jeg personligt, at de kunstneriske eller æstetisk smukke valgplakater giver en dejlig variation i gadebilledet, siger han.

Rasmus Norup går dog heller ikke og bilder sig selv ind, at han allerede nu har sikret sig en plads på Christiansborg.

- Folk skal jo ikke stemme på mig, fordi jeg har en anderledes valgplakat. Jeg tror, det er en god måde at få folks opmærksomhed på og måske give dem en lyst til at sætte sig ind i, hvilken politik jeg går ind for, men i sidste ende er det jo politikken, det kommer an på, siger Rasmus Norup.

Har du også set en sjov eller anderledes valgplakat? Så send os gerne et billede på redaktionen@tvmidtvest.dk - og husk at skrive, hvor du har set plakaten.