Folketingsvalg: Flere hænder på sundhedsområdet bliver valgkamptema

Størrelsen på den offentlige sektor bliver et tema i valgkampen forud for det folketingsvalg, som skal afholdes senest i juni måned næste år. Især sundhedspersonalet vil Socialdemokratiet og Venstre komme til at lægge arm om.

28:00
De er næstformænd i Socialdemokratiet og Venstre. De er folketingsmedlemmer valgt i Herning. Men derfra hører ligheden op. Gæster i Krydsfelt-studiet er denne gang forhenværende minister Mogens Jensen og finansminister Kristian Jensen.

Spørger man Socialdemokratiet, så bliver der løbet alt for hurtigt på landets sygehuse. Antallet af ansatte er for få i forhold til de patienter, der bliver flere af. Derfor vil Danmarks største parti tilføre 1000 ekstra sygeplejersker, hvis det efter folketingsvalget får magten.

- Vi kan ikke blive ved med at have en udvikling, hvor befolkningstallet vokser og de offentlige bevillinger ikke følger med, siger Mogens Jensen, folketingsmedlem og næstformand i Socialdemokratiet.

Regeringen har i følge Kristian Jensen (Venstre) ikke noget imod at lade den offentlige sektor vokse. Som finansminister vil han godt være med til at bruge flere penge på det offentlige. Men de skal bruges rigtigt – og det er, i følge ham, ikke på sygeplejersker, som ikke er der.

- Problemet med Socialdemokratiets løfter er, at man godt kan love, at der skal komme flere sygeplejersker. Men de kan ikke bankes op af jorden. De er der ikke. Der er ikke 1000 ledige sygeplejersker, siger Kristian Jensen.

Hvem skal offentligt ansatte stemme på?

Mogens Jensen og Kristian Jensen er i debat i årets sidste Krydsfelt-udsendelse, hvor de i studiet på TV MIDTVEST tager forskud på den kommende valgkamp. De to folketingsmedlemmer, som begge er valgt i Herning, diskuterer hvor meget den offentlige sektor må koste – et tema, som de er enige om vil fylde i den politiske debat forud for det folketingsvalg, som skal afholdes senest den 17. juni 2019.

Så når den offentligt ansatte står i stemmeboksen senest i juni og overvejer, om krydset skal sættes ved enten Venstre eller Socialdemokratiet, hvor kan han eller hun så være mest tryg ved at sætte sit kryds?

- Det gør man ved dem, der har sørget for at der er en gradvis vækst i den offentlige sektor. Har sørget for, at sygeplejersken har fået flere kolleger ude på hospitalerne. Der er blevet ansat en læge og en sygeplejerske hver eneste dag siden 2007, bortset fra om søndagen. Hvert eneste år har der været en vækst. Næste år vil der også være en vækst, fastslår Kristian Jensen.

Hvis det passer, hvad Finansministeren siger – så er det vel op ad bakke at være socialdemokrat, Mogens Jensen?

- På ingen som helst måde, siger Socialdemokratiets næstformand.

- Det kommer jo an på, hvor mange patienter der kommer. Der er samlet set over det seneste år ansat 200 ekstra sygeplejersker i hele sundhedssektoren. Der er kommet 55.000 flere patienter. Det hænger jo ikke sammen. Man er nødt til at have de her ting til at hænge sammen. Og tal er taknemmelige. Men det afgørende er, at den nuværende regering indtil videre ikke har ønsket at lade de offentlige bevillinger følge med befolkningsudviklingen, konkluderer Mogens Jensen.

Socialdemokratiets næstformand understreger, at det er det hans parti går til valg på. Socialdemokraterne vil skabe en bedre balance mellem antallet af patienter og det sundhedspersonale, der skal behandle dem.

Venstre ser ikke nogen ubalance. Partiet mener resultaterne taler sit tydelige sprog, og synes godt regeringen kan være sig selv bekendt.

- Ventelisterne er faldet. Altså vi får høvlet ned på ventelisterne. Og kvaliteten er steget. Overlevelsesraten er gået op, siger finansminister Kristian Jensen.

28:00
De er næstformænd i Socialdemokratiet og Venstre. De er folketingsmedlemmer valgt i Herning. Men derfra hører ligheden op. Gæster i Krydsfelt-studiet er denne gang forhenværende minister Mogens Jensen og finansminister Kristian Jensen.