Få folketingskandidater har indvandrer-baggrund: - Det bekymrer mig

Der mangler folketingskandidater med anden etnisk oprindelse end dansk, mener én af landsdelens to indvandrerkandidater.

Piratheep Krishnapalan er den ene af to folketingskandidater med indvandrerbaggrund, der stiller op i Nordjyllands Storkreds.
Piratheep Krishnapalan er den ene af to folketingskandidater med indvandrerbaggrund, der stiller op i Nordjyllands Storkreds.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Hvis du i morgen vil stemme på en kandidat med anden etnisk baggrund end dansk, så er der ikke mange muligheder.

quoteDer er mange, der er politisk aktive eller har nogle standpunkter, men de stiller ikke op, fordi de ikke føler sig som danskere, og det bekymrer mig.

Piratheep Krishnapalan, kristendemokrat

Faktisk er der kun to i Nordjyllands Storkreds og en i Vestjyllands Storkreds, og det ærgrer Piratheep Krishnapalan, som er en af dem.

- Det er svært at udtale mit navn, det er en ulempe. Fordelen er, at jeg er den eneste mørke person, så de kan alle sammen se, okay det er det navn, der staves anderledes og sætte et kryds der, siger Piratheep Krishnapalan.

Den 38-årige kristendemokrat stiller op i Nordjyllands Storkreds. Han kom til Danmark som flygtning, da han var syv år gammel.

- Der er mange, der er politisk aktive eller har nogle standpunkter, men de stiller ikke op, fordi de ikke føler sig som danskere, og det bekymrer mig i den verden, som vi er i nu. Hvis de ikke bliver repræsenteret i det danske demokrati, så bliver de holdt uden for, hvis de ikke tager aktiv del i det, siger han.

Mehmet Akbina er den eneste folketingskandidat med udenlandske rødder, der stiller op i Vestjyllands Storkreds.
Mehmet Akbina er den eneste folketingskandidat med udenlandske rødder, der stiller op i Vestjyllands Storkreds.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Ingen at spejle sig i

I Vestjyllands Storkreds er problematikken den samme. Her er den eneste med udenlandske rødder Mehmet Akbina, der stiller op for Enhedslisten. 

Det giver da også de andre partier grund til at kigge indad.

- Vi skal gøre mere for at repræsentere den befolkningsgruppe, der er i Vestjylland, og der er jo så et område her, som vi skal til at have set på, siger Johan Brødsgaard, der er formand for Radikale Venstre i Vestjyllands Storkreds.

Ifølge en valgforsker på Københavns Universitet kan det være et problem, hvis der er få folketingskandidater med indvandrerbaggrund.

- Vi skal dele os efter anskuelser, og det er det, det først og fremmest handler om, men hvis vi også gerne vil stemme på nogen, der ligner os selv, så er det et problem, at det ikke er alle, der kan se sig spejlet på stemmesedlen, siger Karina Kosiara-Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab.

Ud over Piratheep Krishnapalan kan vælgere på Mors, i Thy og Vesthimmerland også sætte deres kryds ved Enhedslistens Sinem Demir.

3:00