Enhedslisten: 21-årig kan komme i folketinget

Enhedslisten er et af de partier på den røde fløj, som lige nu oplever en fremgang. I Midt- og Vestjylland betyder det, at en af landsdelens yngste kandidater kan blive valgt.

Der skal ikke mange mandaters fremgang til, før Enhedslisten kan veksle medvinden i meningsmålingerne til to mandater fra vest. Det kan betyde, at en ung kvinde fra det stormomsuste Thorsminde kan blæse ind på Christiansborg.

Men først den sikre spådom – for hos Enhedslisten er det ikke svært at spå: Jakob Sølvhøj og Peder Hvelplund er spidskandidater i henholdsvis Vestjyllands Storkreds og Nordjyllands Storkreds og bliver med næsten 100 procents sikkerhed valgt på grund af partiets måde at opstille kandidater på.

Hos andre partier ville den med flest krydser på stemmesedlen blive valgt - men sådan behøver det ikke gå hos Enhedslisten. Partiet opstiller på partiliste, og det betyder, at det altid vil være spidskandidaten, der bliver valgt, med mindre en af kandidaterne længere nede på listen selv får over halvdelen af stemmerne. Og det er ikke sket noget sted i landet ved et folketingsvalg de seneste 24 år.

Spænding om det tredje mandat

Hvis det lykkes for Enhedslisten at få et rigtig godt valg, så er det ikke umuligt, at de kan få et mandat nummer to i enten Vestjyllands Storkreds eller Nordjyllands Storkreds.

På grund af partilisten er det næsten også givet på forhånd, hvem der bliver valgt ind i de to kredse, hvis det skulle blive til et ekstra mandat.

I Vestjylland er 21-årige Ditte Stage Kroman nummer to på listen. Hun er født i Thorsminde og student fra Holstebro Gymnasium i 2017. Nu studerer hun på Roskilde Universitet. Hvis hun skulle blive valgt, så kan hun blive blandt de fem yngste, der nogensinde er blevet valgt til folketinget.

I Nordjyllands Storkreds finder vi også en kvindelig studerende som nummer to. Sinem Demir er født i Odense og bor og læser i København.

liveblog

Enhedslisten svarer på dine spørgsmål lige her


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.