Debat om asylstop-video: - Det er propaganda

Kristendemokraternes spidskandidat i Vestjylland beskylder Nye Borgerlige for at pirre til danskernes frygt. Nye Borgerlige mener, partiet beskriver virkeligheden, som den er.

Politiske målinger viser, at udlændingepolitik er noget, danskerne går op i. Nye Borgerlige er dermed angiveligt i trit med vælgerne. Partiet har slået sig op på især at have en kritisk tilgang til flygtninge og indvandrere, hvor det siger tingene lige ud. Et andet borgerligt parti, Kristendemokraterne, mener Pernille Vermund, og andre af Nye Borgerliges folketingskandidater, overreagerer og unødvendigt pirrer til danskernes frygt.

- På Nye Borgerliges hjemmeside ligger der en video, der dybest set er en propaganda-video. Hvis man pirrer og fortsat pirrer til frygten, så er det klart, at de elever, jeg står overfor hver eneste dag, de bliver bange, siger Simon Skals, der er lærer og folketingskandidat for Kristendemokraterne.

quotePå Nye Borgerliges hjemmeside ligger der en video, der dybest set er en propaganda-video.

Simon Skals, folketingskandidat for Kristendemokraterne

- Nye Borgerlige taler om asylstop. Om at bryde konventioner. Videoen, jeg taler om, den er klippet sammen, så man ser optøjer og skud, imens man ser en masse kroner, der forsvinder ud af den danske statskasse. Det synes jeg er at fortælle en historie, som ikke er rigtig, mener kristendemokraten, der er spidskandidat i Vestjyllands Storkreds.

 

Udskillelse er nødvendig

Argumenterne bliver givet i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor Simon Skals er i debat med en anden folketingskandidat, Nye Borgerliges Nick Mogensen. Også han er sit partis spidskandidat i Vestjylland. Nick Mogensen kan ikke genkende kritikken. Han synes, Nye Borgerlige beskriver virkeligheden, som den er - også på udlændingeområdet. For Nye Borgerlige handler det om også at turde tage bladet fra munden.

quoteSagen er, at udlændingepolitikken i mange år ikke har haft tøj på. Og så er vi så dem, der siger, at nu skal der ske noget

Nick Mogensen, Nye Borgerliges folketingskandidat

- Sagen er, at udlændingepolitikken i mange år ikke har haft tøj på. Og så er vi så dem, der siger, at nu skal der ske noget, siger Nick Mogensen.

- Vi er nødt til at få udskilt de folk, som ikke ønsker Danmark. Som ikke ønsker at være en del af et demokratisk samfund. Som ønsker et kalifat for eksempel, mener Nye Borgerliges folketingskandidat.

- Hvordan skal den udskillelse foregå?

- Via vores ufravigelige krav. Man skal kunne forsørge sig selv. Hvis man får en dom, og man ikke er dansk statsborger, så skal man ud af landet, siger Nick Mogensen.

KD: Integration er nøglen

Kristendemokraternes tilgang til udlændingepolitikken er anderledes. Partiet taler i sit partiprogram om en mislykket integrationspolitik, der de seneste år har givet Danmark en række problemer på indvandrerområdet.

- Jeg synes slet ikke, vi har engageret alle de fantastiske borgere og foreninger og idrætsklubber, der er rundt omkring i landet - som ønsker at integrere. Integration er jo ikke bare den enkeltes ansvar. At komme ind i et samfund handler også om at blive mødt - og blive mødt, som den man er, siger KD's Simon Skals.

Dermed skyder kristendemokraten på blandt andet Nye Borgerlige, som, i følge ham, ikke ser de værdier, der ligger i at få integreret flygtninge og udlændinge. Nye Borgerliges vestjyske spids forsvarer sig med, at integration bør være lig med nuancer.

- At man har en vis integration kan være en fordel, forstået på den måde, at der er nogle mennesker, der gerne vil samfundet, som bidrager positivt, erkender Nick Mogensen.

- Men det betyder ikke, at integration i alle sammenhænge er det rigtige - forstået på den måde, at hvis man for eksempel begår en voldtægt eller grov vold - er det så danskernes ansvar at integrere vedkommende? Formentlig ikke. Og slet ikke, hvis man ikke er dansk statsborger, fastslår Nick Mogensen, Nye Borgerliges folketingskandidat i Vestjylland.

FAKTA - UDLÆNDINGEPOLITIK

Tema

Folketingsvalg 2019


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.