Dansk Folkeparti: Fra vinder til taber?

Meningsmålingerne spår tilbagegang. Det kan koste et eller to mandater i Midt- og Vestjylland.

Ved folketingsvalget i 2015 malede Dansk Folkeparti store dele af landet gult, da partiet mange steder blev større end de normale sværvægtere i dansk politik, Venstre og Socialdemokratiet. Snakken om det ”Gule Danmark” blev toneangivende i dagene efter valget, da det stod klart at partiet havde fået sit hidtil bedste valg og var blevet landets næststørste parti. Dansk Folkeparti fik en fremgang fra 22 mandater til 37, og i Midt- og Vestjylland gav det nyvalg til Karina Due fra Silkeborg og til Thisted-kredsens Lise Bech.

Ved dette valg er historien formentlig en lidt anden. Dansk Folkeparti står til en massiv tilbagegang i meningsmålingerne, og meget af grunden til tilbagegangen i blå blok skal findes her.

Det kan være svært at spå om, hvad tilbagegangen vil betyde i Midt- og Vestjylland. I Vestjyllands Storkreds må Christian Langballe og Dennis Flydtkjær ud fra stemmetallene ved sidste valg betegnes som mest sikre på genvalg. Men om partiet og Karina Due kan holde sit tredje mandat er mere usikkert.

Tre kæmper om Thisted

I Nordjyllands Storkreds kæmper flere af Dansk Folkepartis kandidater om vælgerne fra Thy og Mors. Lise Bech er opstillet i Thisted-kredsen, og hun har en god chance for at blive genvalgt. Men de to medlemmer af kommunalbestyrelsen i Thisted, Ib Poulsen og Peter Sørensen, er også opstillet i Nordjyllands Storkreds, og de vil helt sikkert også forsøge at trække stemmer på hjemmebanen, selv om de er opstillet i andre kredse.

Ib Poulsen stillede ved sidste folketingsvalg op i Hjørring-kredsen og blev valgt på det yderste nordjyske DF-mandat, og det mandat er i fare, hvis Dansk Folkeparti går tilbage. Nu er han opstillet i Brønderslev-kredsen, og det vil så vise sig, om han kan gentage succesen. Sikkert er det i hvert fald, at han er blevet mere kendt i den brede befolkning for sin kamp mod kvotekongerne i fiskeriet.

Peter Sørensen er helt ny som folketingskandidat. Han er opstillet i Aalborg Nord.

Se Klaus & Kandidaterne med Dansk Folkeparti

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.