Alternativet: Nye kandidater skal løfte arven

Et nyt kandidathold skal forsøge at genvinde det mandat, som Alternativet – noget overraskende – fik ved sidste valg. Partiets nuværende medlemmer af folketinget fra Midt- og Vestjylland genopstiller ikke.

Alternativet var sidste valgs store overraskelse. Partiet stod ikke til at have en chance for at komme ind, da Helle Thorning udskrev valget. Men i løbet af valgkampen voksede tilslutningen til partiet, og på valgaftenen kunne Uffe Elbæk og de andre Alternativet-kandidater sejle i en af havnerundfartens både ind til Christiansborg med ni pladser i folketinget.

Dagen efter valget stod René Gade, som aldrig havde beskæftiget sig med politik, pludselig som medlem af folketinget.

Folketingsmedlemmer er væk

Men efter fire år på borgen har René Gade besluttet sig for, at han ikke vil genopstille. Derfor er det et helt nyt Alternativet-hold, som skal forsøge at genvinde det mandat, som de fik af vælgerne ved sidste valg.

I Nordjyllands storkreds blev Torsten Gejl valgt, men ved dette valg stiller han op i Østjyllands Storkreds. Ingen af de andre kandidater fra den nordjyske liste fra sidste valg genopstiller, så derfor er kandidatholdet også helt nyt her.

Den svære første periode

Alternativet fik en svær start som parti på Christiansborg. Der er gået meget tid med at snakke dårlige sager og knapt så meget tid med at snakke politik. Og det kan aflæses i meningsmålingerne.

De forudsiger nemlig en lille tilbagegang til partiet. Spørgsmålet er om det kan vendes i løbet af en valgkamp ligesom ved sidste valg eller om nedturen fortsætter? Det er ikke givet på forhånd, at Alternativet genvinder sit mandat i Midt- og Vestjylland.

De nye spidskandidater

I spidsen for det nye Alternativet-hold i Vestjyllands Storkreds står cand. mag. Stine Isaksen fra Viborg. Hun stillede op til kommunalvalget i Viborg i 2017, men uden at blive valgt ind. Nu satser hun på at kunne samle nok stemmer til, at hun får en hverdag på Christiansborg.

I Skørping finder vi den nordjyske spidskandidat. Susanne Zimmer har været folketingskandidat siden 2016, og det er første gang, hun stiller op til et valg. Hun har i 14 år været skoleleder, men nu arbejder hun som proceskonsulent.

Se programmet Klaus & Kandidaterne med Alternativet

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.