Rohde har fået plads i Folketingets ledelse: Dagen er minutiøst planlagt

Jens Rohde er tilbage i dansk politik. Som medlem af Folketingets ledelse har han særlige opgaver på åbningsdagen.

Jens Rohde er nyvalgt til Folketinget for Det Radikale Venstre. Han forlod dansk politik for 11 år siden som Venstre-mand.
Jens Rohde er nyvalgt til Folketinget for Det Radikale Venstre. Han forlod dansk politik for 11 år siden som Venstre-mand.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen

Folketingets åbning tirsdag byder på et comeback til en erfaren herre i politik. Efter næsten ti år i Europa-Parlamentet for Det Radikale Venstre er 49-årige Jens Rohde på ny blevet valgt til det danske Folketing. 

Udover en plads i Folketingssalen, hvor Rohde og Radikale Venstre er en del af regeringens parlamentariske grundlag, har viborggenseren også fået endnu en opgave. I juni blev han medlem af Folketingets Præsidium. 

Præsidiet er Folketingets ledelse, og de beskæftiger sig med de indre forhold på Christiansborg såsom ledelse af møderne i Folketingssalen, drift og officiel repræsentation af Folketinget. Det er opgaver, som Jens Rohde glæder sig til at kaste sig over. 

- Det interessante ved det er at få lov til at se, hvordan huset et bygget op strukturelt. Nu har jeg været i politik i så mange år, og så er det jo egentlig ikke ret tit, man beskæftiger sig med spørgsmål som, om vi skal have et rigsarkiv herovre i den nye bygning, eller hvordan vi skal udvikle Folketinget. Dét, synes jeg jo, er sjovt, siger Jens Rohde, da TV MIDTVEST møder ham foran Christiansborg tirsdag morgen. 

Skal tage imod kongefamilien

Med flere perioder i Folketinget bag sig har Jens Rohde en vis erfaring med Folketingets Åbning. Men i dag er alligevel anderledes, for som medlem af præsidiet har man særlige opgaver den første tirsdag i oktober. 

- Jeg har et minut-program over, hvor jeg skal være i det minut, i det minut og det minut. Det handler om, at kongefamilien kommer, og så er det jo præsidiets opgave tage imod dem, og der er det så opdelt, hvem man skal følge til salen, fortæller Jens Rohde. 

Rohde, der til dagligt bor i Viborg, var i mange år en stor profil i Venstre. I 2015 forlod han partiet i protest mod partiets asylpolitik. Han skiftede til De Radikale, hvor 6175 stemmer ved valget i juni gavn ham et af partiets tre mandater i Københavns Storkreds.

- Jeg tillader mig nu at komme hjem til Danmark med en vis portion idealisme, for det er lidt sjovere at drive politik, hvis der er også er noget idealisme. Politik uden idealisme bliver til sådan nogle lommeregnerfilosofier, og det skaber aldrig nogle fantastiske ting, slutter Jens Rohde.