Klima, klima og klima: Det vil politikerne arbejde for i det nye år

De midt- og vestjyske politikere er ikke i tvivl om, hvad der bliver det vigtigste tema i det nye folketingsår - men der er forskellige tilgange til temaet.

Folketinget har tirsdag taget hul på et nyt år, og de midt- og vestjyske politikere glæder sig til at komme i gang med det praktiske arbejde. 

Og der er næppe den store tvivl om, hvilket tema der står øverst på dagsordenen hos de fleste af politikere, som TV MIDTVEST traf på Christiansborg. Klima går i hvert fald igen i mange af svarene, selv om der er uenighed om, hvordan politikken skal føres ud i livet.

Signe Munk, SF
- Det er klima, klima, klima - med streg under handling. Heldigvis har regeringen indbudt til forhandlinger om både grønnere transport, landbrug og mere bæredygtigt klimabyggeri. Og i alle de forhandlinger går SF til bordet med håndfaste krav om CO2-reduktioner. 

Signe Munk.
Signe Munk.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Kristian Pihl Lorentzen, Venstre
Nu er jeg jo transportordfører, så jeg synes, at det er utroligt vigtigt at få landet en trafikaftale til erstatning for den gode aftale, vi landede i marts 2019, hvor der var rigtigt mange gode vejprojekter, ikke mindst i vores landsdel. Nu skal vi til at forhandle en ny på bar bund, og vi er spændte på, om regeringen har fundet lige så mange penge, som vi gjorde. Det er et meget vigtigt indsatsområde for mig, men der er mange andre vigtige områder som grøn transport, hvor det er min opgave at holde øje med, at vi ikke skævvrider landet og dænger folks biler til med nye afgifter, så de ikke har råd til at pendle på lang afstand. Det er meget vigtigt for vores landsdel.

Kristian Pihl Lorentzen.
Kristian Pihl Lorentzen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Thomas Jensen, Socialdemokratiet
Den allervigtigste ting for mig er, at vi skal i gang med at forhandle de kommende 10 års investeringer i infrastruktur. Jeg er transportpolitisk ordfører, og derfor ser jeg meget frem til, hvilke ting vi skal prioritere. Der er selvfølgelig noget for hele landet, men for Midt- og Vestjylland tror jeg, at det bliver vigtigt at se på, hvad vi kan gøre, så virksomheder og borgere ikke oplever trængsel, så de hurtigt kan komme fra a til b på en sikker måde.

Thomas Jensen.
Thomas Jensen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Anette Lind, Socialdemokratiet
Der er slet ingen tvivl om, at klima kommer på dagsordenen. Samtidig skal vi passe på vores velfærd. Nu er jeg udenrigspolitisk ordfører, så derfor handler det også meget om krig og fred ude i verden. Vi har et valg, som er meget vigtigt for os, nemlig det amerikanske. Det betyder rigtig meget for hele verden.

Anette Lind.
Anette Lind.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Orla Østerby, Konservative
Det er et folketingsår, som kommer til at stå i coronaens tegn, desværre. Det undgår vi ikke. Vi er gået fra den ene pakke til den anden, og det vil køre året ud. Jeg håber, at vi også kommer til at arbejde med den daglige politik, og så vil klima- og energiforhandlingerne fylde rigtig meget. På mit område vil landbruget også fylde meget og skulle levere ind i klimaet. Jeg håber, at vi finder en fornuftig løsning, der gør, at erhvervslivet kan eksistere uden nye omkostninger, og at vi ser en klimadebat, der holder sig på jorden, så vi holder op med at snakke om fugle på taget.

Orla Østerby.
Orla Østerby.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Torsten Schack Pedersen, Venstre
Jeg håber, at fokus skifter fra corona og hjælpepakker til at sikre, at vi kommer tilbage på mere normale vilkår. At vi får et stærkere fokus på at sikre arbejde til dem, der har mistet deres job under coronakrisen. At vi får gennemført grønne initiativer, der sikrer en offensiv og realistisk tilgang på klimaområdet.  Og at ambitionen om et Danmark i balance er med hele vejen, og at vi husker at få Midt- og Vestjylland med.

Torsten Schack Pedersen.
Torsten Schack Pedersen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Dennis Flydtkjær, Dansk Folkeparti
Det bliver som sædvanligt et spændende år. For mig personligt er der bilforhandlinger, skattereform og nyt medieforlig, så der er masser af gode og spændende dagsordener, der skal løses. Jeg vælger at fokusere på Dansk Folkepartis politik og prøver at repræsentere de vælgere,  der har stemt på mig. 

Dennis Flydtkjær.
Dennis Flydtkjær.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Andreas Steenberg, Radikale
For os det vigtigt at få sat fokus på økonomisk ansvarlighed og på klima og grøn omstilling. Det kan der både være arbejdspladser i, men jeg synes også, at det er vigtigt, at økonomien ikke kører ud over afgrunden, og der synes vi nok, at regeringen er lidt på gal kurs på begge områder. Vi vil gerne lave en økonomisk plan, der både styrker økonomien og skaber arbejdspladser - og sørge for at vi kan investere grønt og i uddannelse, som er vores to hovedprioriteter.

Andreas Steenberg.
Andreas Steenberg.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Kristian Jensen, Venstre
Det vigtigste er at få gang i vores økonomi igen. Der er alt for mange virksomheder, der har røde tal på bundlinjen. Der er alt for mange danskere, der er blevet arbejdsløse, og det er for svært at få økonomien til at hænge sammen - ikke bare i familierne, men også for statskassen. Derfor skal vi have gang i økonomien ved at sørge for, at vores virksomheder får bedre evner ved at investere i eksporten. Og så skal vi sørge for, at vi har hænder og hoveder nok til at følge med, når der kommer gang i økonomien igen. 

Kristian Jensen.
Kristian Jensen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Anne Paulin, Socialdemokratiet
Jeg håber, at vi kommer meget længere på klima - det er jeg sikker på, at vi gør. Men også at vi kommer videre med nogle af de ting, der har stor betydning for nærheden i vores samfund. At vi får lavet en god politireform, der skaber øget lokal tryghed, og at vi kommer til at kigge på infrastruktur med bedre veje, så vi også kan sikre mobiliteten i vores del af landet.

Anne Paulin.
Anne Paulin.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Tema

Folketingets åbning 2020

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.