Salget af solceller og hus-vindmøller er gået i stå

Mens der stadig kommer flere og flere store vindmøller, så går det den anden vej for solcelleanlæg og små husstandsvindmøller.

Markedet for salg af solcelleanlæg og små private husstandsvindmøller er over de seneste år faldet drastisk. Det sker på trods af, at der stadig bliver flere og flere af de store vindmøller.

quoteMarkedet for solceller er nærmest ikke-eksisterende.

Harry Sørensen, Indehaver, HS Installation

De seneste 6 år er reglerne for støtte til solceller blevet ændret flere gange, og i dag er den offentlige støtte til solceller og husstandsvindmøller formindsket væsentligt.

- Vi har ikke haft et år, hvor der ikke har været ændringer i lovgivningen. Mange vil ikke investere, når de ikke ved, om investeringen holder, siger Michael Hvidtfeldt, der er formand for Danske Energiforbrugere.

Tilbage i 2012 blev der i løbet af et år sat over 68.000 solcelleanlæg op i Danmark. Sidste år var det tal faldet til 2.700. Det mærker en el-installatør fra Viborg konsekvenserne af. 

- Markedet for solceller er nærmest ikke-eksisterende, siger Harry Sørensen, der er el-installatør.

Samme tendens kan man se i markedet for husstandsvindmøller. I 2015 blev der sat 551 husstandsvindmøller op i Danmark, mens der sidste år kun blev opsat 120. I år er der indtil videre kun opsat 18 nye husstandsvindmøller i hele landet.

Udviklingen kommer på baggrund af, at Folketinget har ændret lovgivningen for offentlig støtte, hvilket betyder, at lysten til at benytte de to grønne energiløsninger er mindsket.

- Jeg glæder mig over, at der har været en stor udbytning til sol og vind, men vi er kommet til et tidspunkt, hvor de må kunne stå på egne ben. Sol og vind har fået tilskud i mange år, og nu er vi i en situation, hvor vi håber, de kan klare sig uden offentligt tilskud, siger Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Miljø.