Maj havde en almindelig café, men så tog hun en klima-venlig beslutning

I et hjørne af Viborg Street Food ligger en café med holdning. 1. oktober sagde ’Reborn’ farvel til kød.

Maj Schiøttes café gik 1. oktober over til at være hundrede procent vegansk. Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Den største klimasynder i køledisken er kød, og de senere år er der da også væsentligt flere, som er blevet vegetarer.

Der er ingen, der kan gøre alt, men alle kan gøre noget.

Maj Schiøtte

I Viborg er en caféejer nu gået et skridt videre i jagten på at blive så klimavenlig som muligt.

-  Det giver mening for mig at have en forretning, der er så bæredygtig som muligt, siger indehaver af Café Reborn i Viborg, Maj Schiøtte.

Tænker på børnene

02:15

Se også: Skive går efter at blive Danmarks førende indenfor produktion af biogas

Luk video

Faktisk har Maj Schiøtte ikke bare sagt farvel til kød på menukortet men til alle former for animalske produkter i den lille forretning.

- Jeg har to børn, og jeg vil rigtig gerne have, at vores verden bliver ved med at være rar at leve i, og at den også er her om mange, mange år, når de engang får børn, siger caféejer, Maj Schiøtte.

Og hendes filosofi er der allerede flere kunder, der sætter pris på.

- Det er jo super sejt - sådan virkelig. Det er jo fremtiden et eller andet sted, siger Karsten Kjærulf-Hoop, der er selvstændig i Viborg.

Kunderne har taget godt imod caféens nye grønne profil. Foto: Pernille Keller Sand

Frygtede det lidt

Skiftet til at blive hundrede procent vegansk er sket den 1. oktober.

- Jeg var lidt bange for det, men det er gået godt, fortæller Maj Schiøtte.

Det er en del af en bevægelse, og det er virkelig trendy.

Sarah Joy

Der er stadig kun ganske få veganske spisesteder her i landsdelen, men i de større byer vinder de frem, og for caféens kunder betyder det meget, at der dukker flere muligheder op for at spise grønt.

- Det er så vigtigt, og der er ikke nok mennesker, der gør det, så det er os få, der starter med at gøre det. Så lader andre folk sig forhåbentlig inspirere af, hvad jeg gør, siger Malene Kjærulf-Hoop, Freelancer i Viborg.

- Det er en del af en bevægelse, og det er virkelig trendy. Det er et tog, der kører nu, og mange er klar til at stige på toget, og jeg vil også med på det, fastslår Sarah Joy, der er kunstnerisk leder og bor i Viborg.

Café Reborn har sagt farvel til alle former for animalske produkter. Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

På den store skala gør et lille vegansk spisested måske ikke den store forskel, men Maj Schiøtte tænker på det på en anden måde.

- Der er ingen, der kan gøre alt, men alle kan gøre noget, og hvis man hele tiden er lidt opmærksom på, at man måske kan skære kødet fra nogle dage om ugen, eller jeg kan tage cyklen på arbejde... der er mange småting, man kan gøre i sin hverdag, som jeg tror på giver mening, hvis mange gør det, mener Maj Schiøtte.

Vidste du det?

* En stor del af vores CO2-udledning kommer fra produktionen af fødevarer.

 

* Ifølge den grønne tænketank CONCITO udleder hver dansker i gennemsnit 3 tons CO2 om året som følge af det, de spiser.

 

* Til sammenligning løber energiforbruget for en gennemsnitsdansker kun op i 2,5 tons CO2.