Kritisk klima-ekspert: Hvor skal alle el-bilerne lades op?

Regeringen har for nylig lagt forslag frem om mange flere el-biler. Men en af landets førende klima-eksperter er skeptisk.

Benzin- og dieselbiler er kommet i skudlinjen.

VLAK-regeringen har med sit nyligt fremlagte klimaudspil en ambition om, at det i 2030 skal være slut med nye benzin- og dieselbiler på de danske landeveje. Målet er, at alle nye biler om 17 år skal være en el-bil eller anden form for nul-udledningsbil.

Jørgen Eivind Olesen er en af landets førende klima-eksperter. Han er professor i agro-økologi ved Aarhus Universitet. Han bor i Viborg og arbejder i Foulum.

Jørgen Eivind Olesen er tilhænger af el-biler, men ser alligevel med kritiske øjne på regeringens planer og strategi på området.

- Problemet er, hvor skal jeg få den ladet op henne? Min arbejdsplads i Foulum har ingen lade-standere. Når jeg kører til universitetet i Aarhus, så er der heller ikke nogen lade-standere. Så er jeg jo handicappet. Det er den væsentligste hindring, tror jeg, at sikre, at der er et netværk af lade-standere, vurderer professoren, der har siddet i regeringens klima-kommission og også været med i FN's klima-panel.

Klimaordfører: Vi har en plan

På spørgsmålet om, hvorvidt regeringens el-bil-udspil dermed er 'fugle på taget', svarer Venstres klimaordfører entydigt 'nej'. Thomas Danielsen fastholder, at regeringen har en plan, så Jørgen Eivind Olesen, og også andre danskere, vil kunne få en hverdag til at fungere med en el-bil i carporten.

quoteVi kan jo ikke betale folk for at købe en el-bil og så kan de ikke lade den op noget sted. Det vil være fuldstændig kuk

Thomas Danielsen, klimaordfører, Venstre

- Vi laver en kombineret løsning, hvor vi starter med at kigge på infrastrukturen. Vi fortsætter med nogenlunde det samme afgiftsniveau på el-biler de næste to år, siger Thomas Danielsen.

- Vi kan jo ikke betale folk for at købe en el-bil og så kan de ikke lade den op noget sted. Det vil være fuldstændig kuk, fastslår Venstres klimaordfører.

Thomas Danielsen og Jørgen Eivind Olesen er paneldeltagere i denne uges Krydsfelt. Du kan se hele programmet herunder.

Klimapolitikken fylder både til højre og venstre i folketingssalen. Hvor stor er udfordringen? Hvilke redskaber vil politikerne gøre brug af, for at sikre en bæredygtig fremtid?Debattører: Thomas Danielsen (Venstre), Mogens Jensen (Soc.dem.), René Gade (Alternativet) og Jørgen E. Olesen, professor og klimaforsker ved Aarhus Universitet

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.