Herning-firma har stor succes med fremtidens brændstof

1:44
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Nel Hydrogen i Herning satser 100 procent på grøn transport.

Og for dem er valget klart. Når der skal køres grønt er løsningen brint.

Nel Hydrogen tror på, at vejen til en verden med flere brintbiler først skal via brintbusser og brinttog.

Lige nu går det stærkt på virksomheden, men det stopper ikke her.

- Hvis vi virkelig kommer til at få den succes, som vi håber på, så kommer vi til at få endnu mere travlt, spår direktør for Nel Hydrogen Jacob Krogsgaard. 

Jacob Krogsgaard demonstrerer en brinttank.
Jacob Krogsgaard demonstrerer en brinttank.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Også i produktionshallen kan det mærkes, at det går godt for Herning-virksomheden.

- Vi er allerede nu ved at mande op, sådan så vi har oplært folk, så man er klar til, når vi engang skal mande op, siger Anders Foghmar, der er teknisk montør ved Nel Hydrogen.

Stor vækst

De senere år er der kommet den ene kæmpeordre efter den anden, og der er nu over hundrede mand ansat til at producere noget, som på samme tid er meget simpelt og meget svært at forstå.

Brint er et af få brændstoffer, der har højere brændværdi end olie og benzin. Man bruger det blandt andet som raketbrændstof - men det er ikke helt ukompliceret at arbejde med, og brintbiler er stadig et særsyn på vejene.

- Før vi allesammen kører i brintbiler, så skal der være et stort netværk af brintstationer. Og dem der skal investere i det netværk, de skal bygge stationer, før der kommer biler, fastslår direktør Jacob Krogsgaard.

Jacob Krogsgaard, direktør Nel Hydrogen
Jacob Krogsgaard, direktør Nel Hydrogen
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Virksomheden kigger i retning af busser og tog for at få brintteknologien bredere ud.

- Jo større køretøjer og jo mere brint de bruger, jo hurtigere kan vi via vores kunder lave en god business case, mener Jacob Krogsgaard.

Store ordre til Europa

Nel Hydrogene har lige nu gang i at levere standere til et netværk i af brintbusser rundt omkring i Europa og brinttog i Nordtyskland.

- Det kan være svært nogle gange at tænke, hvor langt det kan nå, men på nuværende tidspunkt så er det kun fedt ligesom at prøve at sige, at vi laver egentlig noget, som der er mange, der ikke engang ved eksisterer, siger teknisk montør Anders Foghmar.

Ambitionen er ikke at brint alene skal overtage efter benzin og diesel - men det skal være et reelt alternativ. Og hos Nel Hydrogen er man klar, når den fremtid måske kommer tættere på almindelige mennesker.

- Vi investerer både i medarbejdere, i fabrik og i produkter for at være klar nu, siger Jacob Krogsgaard. 

I denne uge sætter TV MIDTVEST fokus på klima. Onsdag handler det om fremtidens transportformer.