Kühnau om direktør-fyring: Det var mit forslag

Ifølge formanden for Region Midtjylland var det hans egen ide at fyre koncerndirektøren efter skandalen om fejl-amputeringer. Der skal nu findes en ny direktør med en sundhedsfaglig baggrund.

Koncerndirektøren i Region Midtjylland skal skiftes ud, også selv om en ny ekstern redegørelse af forløbet endnu ikke ligger klar.
Koncerndirektøren i Region Midtjylland skal skiftes ud, også selv om en ny ekstern redegørelse af forløbet endnu ikke ligger klar.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Den øverste koncerndirektør i Region Midtjylland mistede torsdag sit job efter et møde i regionens forretningsudvalg, hvor skandale-sagen om fejl-amputerede patienter var på dagsordenen. 

- Ole Thomsen har selvfølgelig også en del af ansvaret. Han har siddet på den her post siden 2010, og det er noget, der rækker lang tid tilbage, siger formand i Region Midtjylland Anders Kühnau til TV MIDTVEST. 

Torsdag besluttede forretningsudvalget i regionen ikke alene at skille sig af med koncerndirektøren igennem 12 år, forklarer Anders Kühnau: 

- Vi har besluttet at følge en indstilling fra hospitalsudvalget. Det vil sige, at der er en række ting på den korte bane, men også på den lange bane i forhold til at få styrket karkirurgien i Region Midtjylland, siger formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau.

 

Den socialdemokratiske regionsformand foreslog selv at skifte koncerndirektøren ud.  

- Vi laver den eksterne undersøgelse, som skal afdække, hvem der vidste hvad og hvornår. Vi skal kigge på, om vi har det system, der skal til for, at vi opdager fejl i tide, og bliver de meldt opad igennem systemerne. 

- Og så har vi besluttet, at vi vil afslutte samarbejdet med koncerndirektør, Ole Thomsen.

Hvorfor?

- Fordi vi gerne vil have en profil på området, som har en sundhedsfaglig baggrund. Det er vigtigt for os, at vi kan arbejde mere målrettet med kvalitetsudvikling, med patientforløb og med patientsikkerhed, og det skal den nye profil med sundhedsfaglig baggrund i direktionen være med til at styrke, siger Anders Kühnau. 

4:19
Se interview med regionsrådsformand, Anders Kühnau, her.

Stemte du for det? 

- Ja, det gjorde jeg. Det var mit eget forslag at gøre det. Det fremlagde jeg fra starten til forretningsudvalget. Det er mit ønske, at vi lavede en samlet beslutning, der også indeholdt, at vi skal have en ny profil i direktionen, der kan være med til at styrke lige præcis det arbejde her, siger regionsrådsformaden.  

Beslutningen om en undersøgelse af forløbet har i forvejen været fremme, blandt flere medlemmer, men undersøgelsens resultat er fortsat langt fra klart.

Er det ikke ret tidligt i forløbet, I skrider til fyring?

- Man kan sige, at den her sag har vist, at vi har behov for at styrke arbejdet med kvalitet- og patientsikkerhed i Region Midtjylland. Der er rigtig mange ting, der lykkes i vores region, vi har de bedste hospitaler målt på kvalitet, men det ændrer ikke på, at der er nogen blindspots, siger formanden. 

- Der er simpelthen nogle ting, som vi skal være bedre til at have fokus på. Og det kræver et styrket ledelsesmæssigt fokus i hele vores organisation. Også på direktions-niveau, siger Anders Kühnau. 

Venstre: En gang imellem skal man træffe en beslutning

Også hos de borgerlige i Regionsrådet, var fyring af direktøren den eneste vej videre frem.  

Hvorfor venter I ikke på en ekstern undersøgelse?

- Vi synes jo, at man en gang imellem er nødt til at træffe nogen beslutninger, for at kunne komme videre. Jeg tror, konklusionen blandt alle var, at vi var et sted, hvor det ville være svært, at fortsætte samarbejdet med Ole Thomsen, siger gruppeformand Anders G. Christensen.

Er det bare Ole Thomsens ansvar, det der er sket?

- Nej, det er jo ikke alene Ole Thomsen, men det er jo ham, der er øverste chef for hospitalerne, og som skulle sørge for, at vi fik de oplysninger, som regionsrådet skulle bruge til at træffe beslutninger på.

- Det er koncernledelsen, som regionsrådet har mulighed for at agere over for. Nu kommer der en undersøgelse, som skal afdække hele forløbet, og så må vi se, hvad der kommer af resultat, og om der er nogle konsekvenser af den, der skal drages.

TV MIDTVEST har spurgt Ole Thomsen om en kommentar til fyringen, men det er endnu ikke lykkes at komme i kontakt med den tidligere koncerndirektør.