Rohde reagerer: Vanvittige varmepriser bør reguleres automatisk på afgiften

Jens Rohde foreslår en automatisk regulering på afgiften, når varmeprisen stiger eller falder. Ja tak, men selv dét forhindrer ikke en prisstigning, lyder det fra et fjernvarmeselskab.

2:31
Kristendemokraten Jens Rohde kommer fortvivlede forbrugere til undsætning i en tid, hvor varmeprisen stiger eksplosivt.
Foto: Mads Claus Ramussen / Ritzau Scanpix

En prisstigning på 185 procent. Det lyder voldsomt, ja nærmest vanvittigt.

Men det er ikke desto mindre situationen i det nye år for kunder hos Gudenådalens Energiselskab i blandt andet Ulstrup øst for Bjerringbro.

Derfor bør der gøres noget, mener Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde.

- Staten tjener 2,7 milliarder på, at priserne er steget. Det skyldes, at der er mindre tilskud, som staten skal give til vindmølleejere og biogasanlæg, og man tjener flere penge på CO2-kvoter. De penge bør føres tilbage til forbrugerne, således at man ikke oplever de her enorme prisstigninger. Så prisstigninger kompenseres ved hjælp af afgiftslettelser, siger han til TV MIDTVEST.

Prisstigningerne rammer særligt husstande med gasfyr eller forsyning fra varmeværker, der bruger meget naturgas.

En automatisering

Jens Rohde mener, at der bør laves en reguleringsmekanisme, som tager højde for prisændringer.

- Hvis man nu indsætter en automatik i systemet, som man også gør det med tilskud til vindmøller og biogasanlæg, så vil det altid være sådan, at når priserne stiger, så falder afgifterne – og omvendt – for på den måde er der en stabil indtægt til staten og en stabil udgift for forbrugerne. 

- Under alle omstændigheder skal der gøres noget. Det kan ikke passe, at staten skal tjene på, at nogen står på randen til at gå fra hus og hjem.

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at man kan holde til i noget parti ikke at adressere problemet og komme med en løsning. Vi kommer så med et løsningsforslag. Det behøver ikke nødvendigvis være det, vi gør, men jeg vil bare understrege, at der er 2,7 milliarder kroner, man kan føre tilbage til forbrugerne, fortsætter den viborgensiske politiker.

Han har derfor skrevet til de øvrige partiers finansordførere for at igangsætte en drøftelse af problemstillingen. Han håber desuden, at Mette Frederiksen i sin nytårstale vil adressere situationen og skitsere en løsning.

Prisstigning er uundgåelig

Kristian Brøns Nielsen er formand for Viborg Varme. Han hilser ethvert initiativ velkomment, selvom en prisstigning er vanskelig at komme udenom.

- Jeg håber på, at vi kan få en krisepakke eller en afgiftslettelse, som gør, at vi kan komme lidt lempeligere i mål med det. Men selv uden afgift vil vi ikke kunne undgå en stigning i prisen, forklarer han.

Viborg Varme er ejet af forbrugerne, så der er ikke andre steder af sende regningen hen end til dem. I alt forsyner selskabet cirka 17.000 kunder med varme.

- Vi er alle sammen chokerede. Det er forfærdeligt, at vi må sætte prisen op med over 70 procent, men vores vilkår er, at det, vi må give for gassen, er vi nødt til at få betaling for. Vi skal hverken tjene eller tabe på det.

Kan man ikke gøre sig uafhængig af naturgas?

- Det gør vi også. Vi er allerede i gang med anlægsprojekter for to store varmepumper. Den første bliver færdig til næste år og den anden et halvt år efter, og det gør, at vi får leveret 40 procent af vores energi derfra. Det er også led i vores grønne omstilling, afslutter han.