Museumsinspektør: Det er et stort kunsthistorisk tab

Det er et stort kunsthistorisk tab, at Thorsø kirke er blevet bestjålet, lyder det fra museumsinspektør ved Nationalmuseet Sissel Plathe.

dsc_1232.jpg
Foto: Thorsø kirke

Det er et stort tab både kunsthistorie og økonomisk, at Thorsø kirke er blevet udsat for tyveri, lyder det fra museumsinspektør ved Nationalmuseet Sissel Plathe.

- Det er et stort tab, fordi vi har en altertavle, som er menighedens eje. Det er næsten som at blive bestjålet derhjemme, det er noget af det kæreste, man har. Vi ved kun lidt om altertavlen, den er lavet af Rasmus Christensen, som var aktiv mange steder omkring Aarhus, han har blandt andet lavet udsmykninger til Aarhus Domkirke. Det er et stort antikvarisk tab, siger hun. 

 

 

Seks træfigurer på den gamle altertavle er blevet fjernet ligesom en due, som var hængt op i loftet over prædikestolen. Det er ifølge Sissel Plathe muligt at genskabe figurerne, men det vil blive dyrt.

- Man kan sagtens genskabe figurerne, men det er svært, og det er meget dyrt. Det er jo træfigurer, som vi nu kun har i billedmateriale, så man skal ikke bare kopiere dem, man skal genskabe dem fra billeder. Det kræver mange timer og en stor arbejdsindsats, siger museumsinspektøren.  

Formentlig ikke bestillingsarbejde

Udover træfigurerne slap tyvene også afsted med to alterstager, en syvarmet lysestage og fire messehagler. Udbyttet af tyveriet gør, at Sissel Plathe ikke tror, der er tale om bestillingsarbejde.

- Jeg tror ikke, det er bestillingsarbejde, fordi de ting der er stjålet er nemt tilgængelige. De har løftet figurerne af altertavlen og taget lysestagerne, som også var let tilgængelige, siger hun.

Tyveriet af messehaglerne vækker dog undren hos Sissel Plathe.

- Det er udsædvanligt, at der er nogle, der stjæler messehagler i vore dage, lyder det fra museumsinspektøren. 

Politiet er fortsat på bar bund i sagen.