Flere flytter til landkommuner tæt på byen

Natur og billigere boliger kan godt trække flere indbyggere til landkommunerne, så længe der er under 40 kilometer til byen. Det mærker de i Favrskov Kommune.

Mange landkommuner kæmper med landsbydød og fraflytning, men det kan lade sig gøre at vende udviklingen, hvis du er heldig at have en større by i nærheden. En ny analyse viser nemlig, at en helt afgørende faktor for om en familie vælger at flytte til en landkommune er afstanden til en større by.

I Favrskov Kommune har pendlerne i gennemsnit 19,1 kilometer til Aarhus, og det kan ses på befolkningstilvæksten: Hele 18 procent er kommunens indbyggertal steget fra 1995 til 2012. Og spørger man borgmester Nils Borring (S), er han ikke i tvivl om, at kommunens beliggenhed er en stor del af forklaringen på væksten:

- Ikke bare ligger vi tæt på Aarhus, hvor mange af vores borgere arbejder, men vi har også en række af de større byer i Østjylland som Silkeborg, Skanderborg, Randers og Viborg inden for overskuelig kørselsafstand. Det gør os til et ideelt sted at bosætte sig, hvis man gerne vil have mange muligheder.

Ifølge rapporten oplever også Silkeborg og Viborg Kommune en større befolkningstilvækst, mens det fortsat går den forkerte vej for Lemvig og Skive Kommune. Eksternt link: Se rapporten her.

40 kilometer gør forskellen

Momentum-analysen, der er lavet for Kommunernes Landsforening (KL), sætter 40 kilometer som en 'magisk grænse'. Skal kommunens borgere køre længere til nærmeste større by, så falder interessen.

På DTU Transport mener adjunkt Ismir Mulalic dog ikke, at det giver mening udelukkende at fokusere på en 40 kilometers grænse. Hverken når det gælder pendlere i bil, bus eller tog.

- Om det er 30 eller 40 kilometer, det er ikke så afgørende. Vejtype og trafikforhold tæller langt mere. 40 kilometer er kort på en motorvej, men langt, hvis turen går gennem tæt trafik, siger Ismir Mulalic.