’Danmarks svar på pyramiderne’ vækket til live ved Vejerslev

Et 1400 år gammelt gravmonument fra jernalderen er blevet rekonstrueret ved Gudenåen ved Vejerslev.

Niels Due Jensen ejer Ormstrup Gods, hvor gravmonumentet fra jernalderen Høj Stene er blevet genopført.
Niels Due Jensen ejer Ormstrup Gods, hvor gravmonumentet fra jernalderen Høj Stene er blevet genopført.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Arkæologer fra Moesgaard Museum har i flere år arbejdet på at genskabe det historiske anlæg Høj Stene.

Det er et gravmonument, som blev opført omkring år 600, og i mange år var stenene forsvundet - men nu er det genopstået.

- Det er det største kendte gravmonument fra jernalderen. Ikke bare i Danmark, men i det hele taget, siger Lars Krants, som er overinspektør på Moesgaard Museum.

De to til fire meter høje sten formet som et 80 meter langt skib trak torsdag nysgerrige til, da monumentet skulle indvies. Og Lars Krants forstår godt fascinationen.

- Når man står her og ser alle de sten, som er mere end mandshøje, og stevnstenen, som er over fire meter høj, så kan man godt se, at det altså er et fantastisk anlæg. Og så at tænke på, hvordan de har bakset rundt med de sten dengang, siger han.

I 1400-tallet var der en gravhøj for hver ende af anlægget, og her er en konge eller en dronning blevet brændt på et kæmpestort ligbål.

- Det er tilsyneladende det eneste, det er blevet brugt til. Så det er et mægtigt gravmonument og Danmarks svar på pyramiderne, siger Lars Krants.

Borgmester håber på turistbesøg

Torsdag fandt den officielle indvielse sted, og den blev foretaget af Minna Due Jensen fra Ormstrup Gods. Monumentet ligger nemlig på godsets jorde, og det er ejeren – Grundfos-nestor Niels Due Jensen – ret stolt af.

- For mig er sådan nogle fortidsminder, som vi har været heldige at opdage her på Ormstrup Gods, bare fantastisk og en stor berigelse - også af mit liv, så jeg er lykkelig for det, siger Niels Due Jensen, som ejer Ormstrup Gods.

Det er ikke ligefrem hver dag, at historie i det format bliver genopbygget. Og borgmester i Favrskov, Nils Borring (S), håber på, at mange vil besøge de store sten og fornemme suset fra fortiden.

- Vi har set her i coronatiden, at naturen hitter, og jeg tror, at kombinationen af natur, historie og kultur kommer til at være noget, der er attraktivt at komme til, siger Nils Borring.

Det har kostet over to millioner kroner at udgrave og rekonstruere monumentet.

2:27
Se indslaget om det genopførte gravmonument fra jernalderen her.